-
20 май 2018 13:34
- 9204
- 2
Много са причините рибата да заеме важно място в хранителния режим, оповести Американската асоциация за сърдечни заболявания, цитирана от ЮПИ.
Препоръчително е риба да се консумира най-малко един-два пъти седмично. Най-добрият избор е риба, съдържаща голямо количество омега-3 мастни киселини. Опциите включват сьомга, риба тон, скумрия, езерна пъстърва, херинга, сардини. Но какъвто и да е изборът, рибата не трябва да е пържена, предупреждават експерти от асоциацията. Изследвания показаха, че любителите на пържена риба са с увеличен риск от сърдечна недостатъчност.
"Омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителен ефект, който позволява да се избегне втвърдяването на артериите - заяви Соня Ангелоне от Американската академия по хранене и диетология. - Освен това те затрудняват образуването на кръвни съсиреци и допринасят за намаляване нивото на триглицеридите в кръвта."
"Изследвания установиха благотворния ефект от консумацията на богата на омега-3 мастни киселини риба, особено когато с нея са заменени съдържащи наситени мазнини нездравословни храни, като месото", отбеляза експертът Ерик Рим от Харвард.
Широкомащабни изследвания заключиха, че хората, които най-малко веднъж седмично консумират риба, са с понижен риск от инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност и внезапна сърдечна смърт.
Резултатите от две изследвания сочат, че заменянето на едва 3 процента от калориите от протеини от обработено месо с протеини от риба води до 31-процентно намаляване на риска от смърт вследствие на сърдечни проблеми или инсулт. Следователно от съществено значение е червеното месо и други по-малко здравословни храни да бъдат заменени с риба, но не и пържена. Изследвания, обхванали 90 000 американци, показаха, че хората, които консумират пържена риба поне веднъж седмично, са с 48 на сто по-голям риск от сърдечна недостатъчност в сравнение с онези, които по-рядко ядат пържена риба.
Рибата има благотворен ефект и за хората, които са с болни сърца. Преживелите инфаркт хора, които два пъти седмично ядат риба, са с 27 на сто по-малък риск да умрат през следващите две години в сравнение с онези, които не консумират риба.
Последвайте канала на
Свързани новини
Ивайло Гоцев: Шансовете за мач Усик - Пулев са големи
България 0:0 Литва, чакаме помощ и от Англия
Стана ясно кой ще води националния отбор на България
Пашов към Крушарски: Давам ти един милион днес - заобикаляй Пловдив!
Германия и Нидерландия затварят груповата фаза на Лигата на нациите, но интригата е на други места
Ясни са всички четвъртфиналисти в Лига на нациите - вижте урните за жребия
Коментари 2
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Димитър Главчев: Не се предвижда увеличение на осигуровките
19 ноември 202411:11
Кирил Петков: Мечта за едно истинско ново начало в 10 стъпки
19 ноември 202411:53
"Възраждане" не оттегля кандидата си за председател на НС
19 ноември 202412:53
Силяновска пред Радев: Българите да се впишат в конституцията, след като Северна Македония влезе в ЕС
19 ноември 202413:56
Пенсиите скачат с 9,7%
19 ноември 202412:57
От Агенцията за закрила на детето работят, за да намалят насилието сред децата
19 ноември 202412:05
Водещите новини! Има ли шанс да заработи парламентът? Путин одобри нова ядрена доктрина (и още…)
19 ноември 202413:27
Зеленски пред ЕП: Трябва да окажем натиск над Русия за справедлив мир
19 ноември 202413:11
49 ранени при експлозия в жилищен блок в Румъния
19 ноември 202412:02