И Калфин се обяви срещу АСТА

  • 31 януари 2012 17:54

  • 1534
  • 2
И Калфин се обяви срещу АСТА
© Булфото

Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска призова Народното събрание да не ратифицира АСТА - Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (Anti-counterfeiting Trade Agreement ), съобщиха от офиса на Калфин в Европейския парламент.

Калфин, който е докладчик на Европейския парламент по въпросите на сигурността в интерент, смята, че споразумението съдържа редица правно неизяснени текстове, "което може да доведе до незаслужени репресии и цензура в интернет". В блога си Калфин пише, че: "Прилагането на АСТА би ограничило силно използването на софтуер с отворен код и различни апликации, което е изключително недалновидно и несправедливо. Да не говорим за техническите трудности, които ще възникнат за създаване на филтри за съдържанието или за установяването дали дадена стока е фалшифицирана или не".

Според Калфин освен, че решението за подписването на споразумението от България е взето без демократично обсъждане на проблема със заинтересовани страни и граждани, АСТА съдържа разпоредба, предвиждаща отговорност на интернет доставчиците по отношение на съдържанието на информацията, качвана в интернет.

"На интернет доставчиците се възлага да шпионират и да докладват, ако имат съмнения за фалшифицирани продукти или нерегламентирано ползване на продукти, защитени с авторски права. Това им дава право да следят всяко писмо или влизане в сайт, което е недопустимо, а в страни с печална слава на полицейски държави като България, тази вратичка може да стане голям проблем".

Като член на Европейския парламент Калфин прогнозира, че институцията, която вече веднъж отхвърли АСТА, няма да го одобри и при евентуалното му повторно внасяне от Европейската комисия, се казва в съобщението на офиса на българския евродепутат.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1534 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.02.03 | 07:19

2
"крайно антипатичен " ,интересно ми еда посочиш един "крайно симпатичен".
джъдж

2012.02.03 | 07:19

1
Горепосоченият господин ми е крайно антипатичен ,но в случая е прав - България ТРЯБВА да излезе от АСТА , а парламента ,не следва да ратифицира това ,заробващо обикновените потребители споразумение НИКОГА.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини