Обявиха грипна епидемия в Стара Загора

  • 26 януари 2012 13:17

  • 1605
  • 0
Обявиха грипна епидемия в Стара Загора
©

Грипна епидемия в Старозагорска област обяви Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

РЗИ в Стара Загора препоръчва на населението да се ограничат социалните контакти и да не се прибягва към самолечение. При наличие на симптоми за грип е нужна спешна консултация с личните лекари. Болните не трябва да ходят на работа.

През последните четири дни се наблюдава интензивен епидемичен процес от остри респираторни заболявания. Най-много са болните сред децата на възраст до 4 години, както и в ученическа възраст до 14 години.

В училищата в Старозагорска област ще бъде въведен "филтър", за да не се допускат болни ученици. Засега няма учебно заведение в областта, в което да се налага обявяване на грипна ваканция, уточни началникът на Регионалния инспекторат на министерството на образованието Татяна Димитрова.

От Регионалната здравна инспекция препоръчват на болниците да преустановят свижданията и плановите операции. Лечебните заведения за извънболнична помощ трябва да разкрият при възможност грипни кабинети, да преустановят работата на женските и детските консултации и профилактичните имунизации и реимунизации.

За да не се допускат усложнения от грипа, от РЗИ-Стара Загора напомнят на всички лечебни заведения, че е важно своевременното да започнат лечение с антивирусни препарати. Те се осигуряват безплатно от Министерството на здравеопазването.

Последвайте канала на

БТА
1605 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини