Бум на алергиите през зимата

  • 25 януари 2012 21:38

  • 961
  • 0
Бум на алергиите през зимата
©

Зимата ни затваря в дома и офиса. Рядко излизаме навън и престоят на открито е кратък.

Това е едно от обясненията защо с такава скорост се увеличава ръстът на алергиите, което ги превръща във водещо заболяване на цивилизацията.

Според специалисти в дома си ставаме жертва на повече алергени – най-вече на прах, който бъка от домашни микрокърлежи – акари. В офиса пък сме сред изпарения от дезинфектанти, климатик, цигарен дим. Те не са типични алергени, но дразнят и изострят чувствителността на лигавицата на носа, бронхите и очите. Кожата пресъхва, носът се запушва или тече. Очите са вечно зачервени и сълзят. Сухият въздух и замърсителите могат да причинят дори ларингиален спазъм или бронхиален пристъп, обяснява д-р Мария Стаевска, специалист от Клиниката по алергични болести в Александровска болница, пише "Монитор".

Проблемът е, че съвременният човек прекарва 70 до 90 процента от времето си в затворени помещения. Последни проучвания доказват, че престоят вътре - при застоял въздух и на изкуствено осветление, води до хроничен дефицит на витамин Д.

Хиповитаминозата Д освен че засилва опасността от остеопороза и злокачествени заболявания, увеличава и риска от алергии. „Съвременният човек не излиза навън, слънцето не го вижда и затова организмът му не може да превърне витамин Д-то в активната му форма. И масово при повечето хора се откриват по-ниски нива от този витамин, отколкото би трябвало. Това се свързва с алергиите. Седенето в помещенията, липсата на витамин Д и по-близкия контакт с алергените са основни причини за неразположението в този сезон”, обяснява д-р Стаевска.

В офисите има над 100 вида химически вещества, които се отделят от настилка, мебели, канцеларски материали, боя, лепила, разтворители. Една пета от тях са доказано отровни и канцерогенни. Такива са цигареният дим, плесените, веществата, отделяни от строителните материали, озонът, радонът, ароматните въглеводороди и още, и още. Други пък, макар и не така опасни, са над пределната концентрация.

„Тези химически вещества дразнят, те са иританти – провокиращ алергиите фактор, но не са причинител. Ако обаче човек има възпаление и алергична хрема, конюнктивит или астма, отивайки в офиса и затваряйки се с всички тези фактори, реакцията е налице”, разказва д-р Стаевска.

Климатикът духа, издушава и допълнително замърсява

въздуха. Нормалната влажност, която е 40-60% , пада с 20 на сто, щом отоплението работи. Сухият въздух сам по себе си намалява защитните сили, особено на кърмачетата и децата. Носът съхне, слузта, която покрива всички лигавици, се сгъстява и става среда за размножаване на бактериите.

„Сухият въздух също е предпоставка и влошава възпаленията – той изсушава лигавицата и тя става по-солена. Това дразни нервните окончания. Освобождават се невромедиатори, които водят до възпаление, което е близко до алергичното. Носът се запушва или започва да тече, очите сълзят. Може да се получи дори пристъп от астма. Човек може дори да получи спазъм на ларинкса – кашлица и задух. Това е сериозен проблем, особено в обществения транспорт”, твърди алерголожката.

Мониторите на компютри, екраните на телевизора и електроуредите около нас излъчват положителните йони в стаята, които вземат превес над отрицателните и нарушават равновесието. Оттук идва недостигът на кислород, умората и хроничното главоболие. А колкото повече хора работят накуп в едно помещение, толкова концентрацията на отровите е по-висока.

Ако към това се добави и цигарен дим със своите над 4800 отровни химични вещества, обстановката става наистина болна. „Цигареният дим не е алерген, но е мощен оксидант. По механизма на оксидативния стрес той причинява хронична белодробна болест – ХОББ.

Ако въздухът е запрашен, защото помещенията не се мият редовно, частиците прах силно дразнят. Те полепват по носната лигавици и абсорбират водата. Така я изсушават прекомерно и по същия механизъм като и сухият въздух, предизвикват възпаление, подобно на алергичното”, разказва д-р Стаевска.

В тези случаи помагат промивки на носа с физиологичен разтвор или овлажняването му със спрей морска вода, който се продава във всяка аптека. Той измива различните молекули, независимо дали са механични частици, дезинфектант или миризми, които дразнят.

Последвайте канала на

Десислава Станева
961 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини