Данъчните погват хазартните игри

  • 20 януари 2012 06:37

  • 1345
  • 0
Данъчните погват хазартните игри
©

Данъчните ще следят всеки лев, който се залага на хазартни игри в интернет.

Това стана ясно на заседание на бюджетната комисия към парламента, където на първо четене беше приет новият Закон за хазарта. За целта от НАП искат сървърите на организаторите на онлайн залагания да са в страната.

От ЕК обаче няма да допуснат такъв ограничителен текст. Затова ще се мисли за поставяне на огледални или архивни сървъри за проследяване на всички залози от България към оператори в чужбина. Организаторите на хазарт в интернет ще трябва да изградят и връзка с НАП, с която данъчните в реално време ще проследяват направените залози и изплатените печалби.


От ГДБОП подкрепиха идеята за сървърите, тъй като запитванията им към Китай или Тайланд за местни оператори най-често били без отговор. От бранша обаче изразиха съмнение във възможността на ГДБОП да филтрират всички нелегални сайтове за залози. Според потребителските организации пък все по-често има "ужилени" от хазартни игри, включително и все повече възрастни хора. От бранша поискаха да не се облагат с 15% всички направени залози, а начисляването на данъка да става, след като се изплатят печалбите.

Депутатът от ГЕРБ Диян Червенкондев пък коментира възможността да се третират като хазарт и турнирите по билярд, дартс, миниголф и др., тъй като при тях победителите получават големи награди, пише "Стандарт". Със законопроекта се предлага също така игралните зали в населени места до 50 хил. души да са на не по-малко от 150 метра от училища. В момента изискването е за 300 метра.

Частична реклама на хазарта може да бъде позволена, заявиха депутати. По думите им не би трябвало да има проблем името на оператора или на самата игра да се рекламира - например с транспаранти по мачове.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1345 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини