Арестуваха седем души за корупция около проучвания за шистов гад

  • 10 януари 2012 20:07

  • 945
  • 0
Арестуваха седем души за корупция около проучвания за шистов гад
©

Полското контраразузнаване ABW задържа 7 души, включително държавни служители, по подозрение във взимане на подкупи срещу издаване на лицензи за проучване за находища на шистов газ, съобщи Reuters.

Агенцията припомня, че разработването на залежи от шистов газ в Полша привлича силен интерес, след като американско проучване показа, че вероятно тук се намират най-големите залежи в Европа - близо 5.3 трилиона куб.м.

"Седмината включват трима служители на министерството на околната среда, един от полския геоложки институт и трима бизнесмени, представляващи компании с лицензи за проучване", се казва в официалното съобщение. В текста на ABW не се посочват имената на компаниите.

В Полша интерес към този пазар имат глобални гиганти като Chevron, Exxon Mobil и Marathon Oil, които се конкурират с местните PGNiG, Lotos и PKN Orlen.

Властите във Варшава са раздали над 100 разрешителни за проучване и се надяват добивът на шистов газ да започне през 2014г. с надежда така да се осигурят нови приходи в бюджета и да се намали зависимостта от вноса от Русия.

Последвайте канала на

Novini.bg
945 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини