СДС: Новият закон за детето е изключително глупав и опасен (видео)

  • 10 януари 2012 12:37

  • 4198
  • 0
СДС: Новият закон за детето е изключително глупав и опасен (видео)
©

На пресконференция от СДС заявиха, че няма да подкрепят предложения от правителството нов закон за детето.

Този законопроект ни връща във времето на социализма, когато Троцки заявява, че ролята на семейството ще отпадне и грижата за децата ще бъде поета от държавата, каза депутатът Ваньо Шарков.

По думите му, законът е изключително глупав и дори опасен, защото в него е записано, че след 16-годишна възраст децата имат право сами да отказват лечение, което може да доведе до необратими последствия.  Ако има такъв отказ, директорът на лечебното заведение е длъжен да информира новата Агенция за социална подкрепа, която е към МВР, а тя трябва да отнесе въпроса до съда, който се произнася, посочи процедурата Шарков. По думите му не е ясно какво се случва, ако състоянието на детето е животозастрашаващо, а то отказва лечение.

Друг проблем във взаимоотношенията между децата и родителите е даденото от законопроекта право децата над 14-годишна възраст сами да изграждат своите възгледи за съвест и религия, отнемайки това право от родителя, смятат от СДС.

От партията обявиха, че няма да подкрепят законопроекта в този му вид. Според СДС той изобщо не би трябвало да бъде внасян в Народното събрание, защото е ненужен и противоречи на други закони, уреждащи същите въпроси. От партията смятат, че той противоречи и на конституцията, където в чл. 47. е посочено, че "отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата".

Той прочете текст от законопроекта, който според него е повод за смях сред децата. В текста се казва, че "не се допускат деца на места, където се предлагат сексуални услуги и употреба на психотропни вещества". Ваньо Шарков попита реторично дали това означава, че законът позволява това на възрастните и дали по такъв "гнусен" начин, чрез вкарване на подобен текст в законопроект за детето се легализират проституцията и продажбата на наркотици.

СДС организира в четвъртък от 11.00 часа в парламента кръгла маса по темата с участието на неправителствени организации.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4198 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини