Продават тайно хотели в интернет

  • 05 януари 2012 06:37

  • 1574
  • 0
Продават тайно хотели в интернет
©

Собственици на хотели ги предлагат тайно за продажба в интернет.

В обявите не се споменава името на комплексите, за да не изпуснат клиенти. В много от случаите сградите се продават под тезгяха, за да не се разчуе, че има проблем.

Това обаче крие рискове за туристите, които купуват почивки, без да разберат, че може да останат излъгани заради евентуален фалит.

Става въпрос най-вече за комплекси, купени със заеми по време на строителния бум. Заради дългове към банки и други кредити много от тях са закъсали, твърдят от туристическия бранш. Чрез обявите по интернет хотелиерите се надяват да вземат много по-високи цени, отколкото ако бизнесът им се обяви на публичен търг. Брокерите, които посредничат при продажбите, са инструктирани да не дават твърде много сведения за хотела, освен ако не надушат сериозен интерес. Те стриктно спазват инструкциите заради примамливата комисиона, която ще получат при осъществена сделка.


Повечето от офертите са с обявена разгъната площ, обща цена и цена на кв. метър. Клиентите получават достъп до телефон на брокер, ако изпратят платено съобщение до специализираните сайтове. След като получат контакт до посредника обаче, потенциалните кандидати трябва да проведат няколко срещи или разговори, за да се потвърди интересът им към продажбата и да се запази в тайна точният хотел, който се предлага. За тази информация част от посредниците могат да поискат и комисиона. Цените на хотелите в Пампорово се движат около 480-530 евро на кв. м. Има обаче и оферти с бомбастичните 1248 евро на квадрат. Естествено цената може да падне драстично при преговори. Сделките обаче се точат с години заради липсата на интерес от страна на инвеститори. А собствениците са принудени да актуализират предложенията, като свалят по около 1 млн. евро годишно, пише "Стандарт".

Напоследък тенденцията е повечето закъсали длъжници да се договарят директно с банките по схемата "собственост срещу дълг", твърдят съдия-изпълнители. Стопанин на хотел, който не може да покрива заема си, директно прехвърля комплекса на кредитора, който пък му анулира дълга. По този начин поне три луксозни хотела в курорта Банско са станали собственост вече на банки. Все по-малко са тези, които минават през частен съдия-изпълнител. Защото трябва да платят 2% на държавата, за да вземат изпълнителен лист. А освен това трябва да платят такса и на нас, твърди благоевградският частен съдия-изпълнител Александър Цанковски.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1574 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини