3 март беше отбелязан в Истанбул с голям прием в българското генерално консулство

  • 04 март 2017 07:57

  • 16922
  • 5
3 март беше отбелязан в Истанбул с голям прием в българското генерално консулство
© Булфото (архив)

Националният празник на България Трети март беше отбелязан снощи с голям прием в българското генерално консулство в Истанбул. Приемът бе посетен от изключително много гости.

Сред тях бяха бившият турски премиер Месут Йълмъз, депутатът от основната опозиционна Народнорепубликанска партия г-жа Бихлун Тамайлъгил, представители на официални турски институции, на чуждестранните консулства в Истанбул, изселнически дружества, от българската общност, бизнесмени, общественици, интелектуалци и журналисти от водещи турски медии - Анадолската агенция, в. "Миллиет",Телевизия "Тек Румели ТВ" и др.

Над 25 броя венци бяха изпратени по случай празника на България в консулството. Гостите на входа бяха закичвани с мартеници, с които се внесе много настроение. Изпълнени бяха химните на България и на Турция.

В приветственото си слово генералният консул на България в Истанбул Ангел Ангелов отбеляза, че днешна България, която вече десет години е член на голямото европейско семейство, е стожер на добросъседството, мира и сигурността на Балканите.

По думите му двустранните отношения между България и Турция, които са и съюзници в НАТО са от взаимен интерес и в последните години се развиват много динамично.

"Благодарение на това взаимният стокообмен вече надхвърля 4 млрд. долара. Мигрантският проблем е един от най-големите проблеми на 21-ви век, но България, Турция и Гърция дадоха съвместен принос за неговото решаване, като основаха тристранен координационен център на ГКПП "Капитан Андреево", който е пример за това, че проблемите могат да се разрешават успешно само със съвместни усилия."

Българският генерален консул подчерта още, че хилядите туристи, които през зимните месеци посещават българските зимни курорти, и българските граждани, посещаващи Турция, са най-добрите посланици на дружбата между двете близки съседки.

"Уверен съм, че двустранните отношения между България и Турция ще продължат да се развиват още по-динамично в името на спокойствието и благоденствието както на нашите страни, така и на Балканите. Честит празник!", заяви българският генерален консул.

От името на управата на мегаполиса Истанбул приветствие на приема поднесе помощник валията Исмаил Гюлтекин. Той подчерта, че мирът и стабилността на Балканите са от взаимен интерес, както за България, така и за Турция.

"Смятам, че има значителен потенциал за развитието на отношенията между Турция и България в дух на дружба и сътрудничество в общия географски район, в който живеем. Енергийното сътрудничество е добър пример. Съвместните инициативи в рамките на Чис също са показателни за това колко много са постигнали в наше време нашите две страни за развитието на отношенията в рамките на взаимния интерес, подпомогнати от географската близост и общите културни ценности. Нашата цел е да развием този потенциал и да дадем принос за мира в региона в света", заяви той.

Специално по случай Националния празник бе подредена изложба за българските букви, под надслова"Буквите в нас", по идея на художничките Сийка Чирпанова и Павлина Копано, които живеят и работят в Истанбул.

Оркестър създаде настроение за многобройните гости, които се надпреварваха да се снимат за спомен от приема.
Трети март беше отбелязан и Одрин, с прием на българското генерално консулство в един от хотелите на града, в присъствието на официални представители на институциите в града и областта, бизнесмени и др.

Последвайте канала на

БТА
16922 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ФАКТИ И ДОКУМЕНТИ

2017.04.06 | 08:55

5
Русия никога не ни е освобождавала! Окупират БЕЗСРОЧНО дунавският вилает, наричат го РУСКА ДУНАВСКА БАЛКАНСКА ОБЛАСТ/Задунайска губерния/ и декември 1877г. назначават Губернатор- Пьотр Алабин! Третата Българска държава се появява де юре на картата на Европа на 1.7.1878г. в Берли
FM

2017.03.07 | 20:40

2
Сопол чети (хубаво) документите, и недей изопачава фактите.
Yuksel

2017.04.06 | 08:54

4
Oтдавна забравена българска поговорка: „Да ти даде Господ здраве, късмет и турчин за съсед!“.
българин

2017.03.07 | 21:17

3
Никъде не чух Извинение към Българският народ за страданията и жертвите по време на РОБСТВОТО. Турската държава не наследява негативите на османската империя , а само позитивното - територия ,богатства придобити с кръв и т. н.
Qeerrr

2017.03.04 | 15:14

1
Kjjjjhggggg

Добави коментар

Водещи новини