Турция нападна подкрепяни от САЩ сили в Сирия

  • 02 март 2017 07:22

  • 18913
  • 5
Турция нападна подкрепяни от САЩ сили в Сирия
© Getty Images/Guliver (архив)

Силите на турската операция "Ефратски щит", в която участват сирийски бунтовници, нападнаха подкрепяна от САЩ милиция в Северна Сирия, съобщиха представители на милицията, цитирани от ДПА.

Сирийските демократични сили, в които преобладават кюрдите, но включват и арабски бойци, съобщиха, че нападението е било извършено близо до сирийския град Манбидж. Сирийските демократични сили добавиха, че Ислямска държава е нападнала силите им, разположени на юг в същия район.

Турция многократно е заплашвала да нападне Манбидж, опитвайки се да създаде зона за сигурност в Северна Сирия, припомня ДПА.

Засега няма независимо потвърждение на информацията от турска страна. За сблъсъците съобщава медийният екип на агенция Хауар.
Анкара и съюзниците й сред сирийските бунтовници наложиха контрола си над около 2000 кв. км територия в Сирия след началото на операцията "Ефратски щит" през месец август миналата година. Сирийското правителство в Дамаск нарича това окупация, но Турция отхвърля това определение, припомня ДПА.

Повечето кюрди сред Сирийските демократични сили са членове на Силите за защита на народа, които имат обща идеология с Кюрдистанската работническа партия, която се бие с турските сили. Анкара е недоволна от съюза между САЩ и Силите за защита на народа. Сирийските демократични сили остават основен съюзник на Вашингтон в борбата срещу Ислямска държава и продължават обграждането на град Ракка, столицата на екстремистката групировка.

Централното командване на САЩ е публикувало няколко снимки на обучение и предаване на оръжие на съюзниците си от Сирийските демократични сили в Манбидж, демонстрирайки подкрепата си за тях, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
18913 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2017.03.09 | 12:28

4
Продължавайте да ни натяквате лъжата за Сирийските свободни демократични сили,лъжа която е платена с парите на Америка.....тези сили са хората които рязаха глави и викаха Алах акбар, наемниците на САЩ,които трябваха да свалят Асад
Крум Усаински-Крупник

2017.03.09 | 12:28

5
Русофилска миризлива Чалма!!!От Москва ти препоръчаха да подкрепяш Реджеп!!!Педал болшевишки продажен!!!Американците не успяха да го свалят от власт,засега!!!Но времето му изтича,както и това на Плешивото Кремълско Джудже!!!Слава!!!
Асад

2017.03.09 | 12:28

3
Абе Круме,на Асад може и да му изтича времето,но още по-бързо изтича на другарите ти главорези,какво тях ли искаш да сложат и да направят Сирия още по-разделена от Ирак,Либия и Ливан?? Русофобите сте възможно най-гнусното племе,плещите без дори да си имате на понятие,това че н
Ердоганя

2017.03.09 | 12:27

1
Ще видите вие мръсни боклуци какво е бой! Моите еничари ще маршируват триумфално в сащ.
Ердоганя

2017.03.09 | 12:27

2
И се пригответе за много жестоко робство мръсни американски червеи!

Добави коментар

Водещи новини