Пентагонът ще участва по-активно в борбата срещу ИД

  • 28 февруари 2017 10:06

  • 1556
  • 1
Пентагонът ще участва по-активно в борбата срещу ИД
© gettyimages (архив)

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис вчера представи пред Белия дом плана за "бърз разгром" на групировката "Ислямска държава" (ИД), който съдържа значителни елементи от досегашния подход, но предвижда по-голяма военна намеса на САЩ, предаде АП.

Говорителят на Пентагона Джеф Дейвис каза, че Матис, който пътува миналата седмица до Ирак, е представил резултатите от продължило 30 дни прераглеждане на стратегията на заседание на Съвета за национална сигурност към президента. Не става ясно дали в срещата е участвал Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския.

Говорителят Дейвис напомни, че докладът е секретен и само каза, че става дума за план за бърз разгром на ИД. Според служители, запознати с него, новата стратегия най-вероятно ще доведе до по-голямо военно участие на САЩ в Сирия и изпращане на повече сухопътни войски. За Ирак констатацията е, че стратегията на САЩ там работи добре и ще са необходими незначителни промени. Дейвис определи документа като "рамка за по-широки дискусии" по стратегията, която ще бъде разработена с времето, а не готов за прилагане план.

На 28 януари президентът Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския поиска от Пентагона да разработи предварителен план за разгром на ИД. Говорителят на Пентагона посочи, че в представения вчера доклад се съдържа дефиниция за това какво означава "разгром" на групировката. Извън военните елементи докладът поставя ударението върху прилаганите вече невоенни мерки за пресушаване на финансовите постъпления на ИД, ограничаване на възможностите на групировката да набира нови членове и борба с ислямистката пропаганда, която е смятана за главния вдъхновител на насилието в САЩ и Европа.

Планът взима на прицел не само ИД, но също Ал Кайда и други екстремистки групировки в Близкия изток.

БТА
1556 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.02.28 | 16:04

1
А ,НЕМОЙ ..ПЕТРОЛ В ИД ВСЕ ОЩЕ ИМА..И НАРКОТИЦИ..

Добави коментар

Водещи новини