Пет експлозии в църкви в Нигерия

  • 25 декември 2011 15:45

  • 2180
  • 7
Пет експлозии в църкви в Нигерия
©

Терористичните атаки в Нигерия на радикална мюсюлманска секта отнеха днес живота най-малко на 39 души, като повечето от жертвите починаха на стъпалата на калотическа църква след отслужването на рождествената меса, предаде Асошиейтед прес.

Две експлозии разтърсиха столицата на североизточния нигерийски град Даматуру и така взривовете в страната в деня на Рождество Христово станаха общо пет, предаде Асошиейтед прес, като се позова на полицейски представители.

При едната експлозия в Даматуру, който е столица на щата Йобе, атентатор-камикадзе е взривил натъпкана с експлозиви кола в близост до сградата на провинциалното управление на нигерийската тайна полиция. Съобщава се за множество ранени. За другия взрив все още няма данни.

Преди това беше съобщено за експлозии срещу три католически църкви в градовете Мандала, Джос и Гадака. В първите две нападения загинаха общо 28 души. Знае се, че в третото има много ранени, но точен брой не беше съобщен.

Една от регистрираните в нигерийския щат Йобе експлозия е разтърсила католическа църква в град Гадака, предаде Ройтерс. Взривът е станал, когато хората са се събрали в църквата за дневна рождествена литургия. Има много ранени, но точен брой не се съобщава.

Това е третото подобно нападение срещу католическа църква в Нигерия в рамките на няколко часа. Радикалната мюсюлманска секта Боко Харам вече пое отговорност за атентатите.

При първата експлозия в църквата Света Тереза в град Мадала бяха убити 27 души. При втората експлозия в църквата Огнената планина в град Джос загина един полицай, а три коли в района са се подпалили. Във всички засегнати от взривовете градове е настъпил хаос.

Преди две седмици в Джос бяха разпространени позиви, в които се отправяха заплахи за атентати срещу църкви в града и в други населени места. Сектата Боко Харам иска да превърна Нигерия в ислямска държава. Тя пое отговорност за самоубийствения атентат от август тази година срещу сградата на местното представителство на ООН в Абуджа, при което загинаха 24 души.

Боко Харам си приписа и отговорността за вълна от нападения на 24 декември 2010 г., срещу няколко църкви. В тях и последвалите ги сблъсъци загинаха десетки души в Джос.

В четвъртък и петък серия от нападения в три града в североизточната част на Нигерия, където Боко Харам е изключително активна, станаха повод за сблъсъци на членове на сектат със силите на реда. Според представители на полицията и на неправителствени организации в тази вълна от насилие може да са загинали до 100 души. Засега армията говори за 59 убити членове на сектата в град Даматуру.

В Нигерия с население от 160 милиона души мюсюлманите и католиците са почти поравно. Мюсюлманите са съсредоточени повече на север, а католиците главно на юг. Акциите на Боко Харам са все по-добре организирани и кървави от няколко месеца насам. Наблюдатели се страхуват, че сектата може да е установила връзки с Ал Каида в ислямския Магреб.

Последвайте канала на

2180 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2013.12.21 | 01:32

7
Толерантност на религиите в действие! Ислямисите пооказаха, че са стават само за катерене по бананите....
tynesider

2013.12.21 | 01:32

6
СМЪРТ за ислямистите и за измислената и натрапена толерантност! Ето ви толерантността, глупаци! АЛЛАХ Е СВИНЯ!

2013.12.21 | 01:32

5
още 1 доказателство 4е исляма е вредна за Европа да си ходят в Азия и да се взривяват там
гадател

2013.12.21 | 01:32

4
Бъдещето е в Исляма,щото не е толерантен!
Атеист

2011.12.27 | 22:56

3
Всички религии са измишльотина на чифутите. Колкото по-скоро го разберем толкова по-добре. Всички са вредни къде по малко къде повече но исляма проста трябва да се забрани със закон в целия EU.
Български мюсюлманин , горд от това!

2011.12.26 | 10:24

2
Терористите са срам и позор за Исляма , те не са добре дошли...Който е терорист не е мюсюлманин , съболезнование за жертвите , весели празници на всички.
W W W . ORIGINALNI . BE --- НАПРАВИ КОЛЕДЕН ПОДАРЪ

2011.12.26 | 04:11

1
W W W . ORIGINALNI . BE --- НАПРАВИ КОЛЕДЕН ПОДАРЪК !

Добави коментар

Водещи новини