Пернишката кметица иска да вкарва съдия - изпълнител в градската болница

  • 23 декември 2011 09:13

  • 1320
  • 0
Пернишката кметица иска да вкарва съдия - изпълнител в градската болница
©

Съдия-изпълнител в пернишката болница иска да вкара кметът на Перник Росица Янакиева. Това стана ясно на провелото се последно заседание на общинския съвет. От своя страна съветниците решиха да опростят 70 процента от таксата за смет на болницата.

Росица Янакиева се обадила по телефона на болничната шефка Вяра Церовска и я заплашила, че ще вкара съдия-изпълнител, за да си вземе принудително парите за данъци и такси, които болницата дължи на общината - около 40 000 лв., съобщи сайтът ZaPernik.com Това накарало Церовска да вкара по спешност докладна и да предложи на общинските съветници да бъдат опростени 70 процента от данък смет на болницата.

Предчувствайки, че дясното мнозинство ще реши в полза на болницата, съветниците отляво, начело с кмета Росица Янакиева се опитаха да саботират внесената докладна, като заявиха, че тя е незаконосъобразна.  Кметът Росица Янакиева обвини съветниците че нарушават собствения си правилник.

Нарушенията според нея и групата на БСП са, че докладната е внесена от директорката на болницата , а не от общински съветник и, че е внесена за време по-малко от 48 часа.

Интересно бе, че скандалът избухна, едва когато съветниците вече бяха гласували да приемат за разглеждане документа в дневния ред на заседанието.

Церовска отговори на Янакиева, че докладната е внесена по спешност след телефонен разговор с нея, в който кметицата казва, че болницата дължи още 40 000лв и заплахата, че ще вкара съдия изпълнител в болницата, за да си вземе парите. Росица Янакиева потвърди през рамо думите на Церовска и излезе без да изслуша доклада й.

"Възмутен съм от поведението на г-жа Янакиева, че когато се решават такива проблеми тя излиза от залата", изказа се д-р Валентин Павлов от Демократи за Перник.

"Когато има такса битови отпадъци, трябва да се плаща. Как си представяте, че аз ще гледам до безкрайност как се намаляват приходите в общината и се увеличават разходите?", контрира го Янакиева, която влизайки наново чу изказването на съветника.

Д-р Александър Алексиев от БСП изнесе поредната си пледоария, като обвини Церовска в недобро управление на болницата и занижение на качеството на медицинската услуга. С това той обясни и намаляването броя на пациентите в нея.

Най-младият съветник от ляво Николай Николаев взе за първи път думата, за да каже колко е разочарован от воденето на политика в общинския съвет. Той поиска сесиите да са онлайн, за да могат перничани да видят какви решения се гласуват в "този цирк".

"Много ми се иска да бъдете така активни, когато Янакиева внася спешни докладни в шест без пет, които няма как да минат през комисии, а задължават Общината с милиони. Ако не е спешно заплахата от влизане на съдия изпълнител в болницата, какво тогава е спешно?", обърна се Пламен Борисов към колегите си отляво.

Председателят на съвета Владислав Караилиев прекрати спора, като премина в режим на гласуване. Така мнозинството реши да бъдат опростени 70 процента от таксата битови отпадъци на МБАЛ "Рахила Ангелова". Сумата е в размер на 41 437. 88лв.

Мотивите на директорката на болницата Вяра Церовска да поиска опрощаване на таксите бяха,че за последнкте три години такста битови отпадъци и данък сгради е скочила в пъти - от 21 086.62лв за 2009 на 87 237.64лв. За 2011 година. От средствата за тази година са изплатени 40 000лв.

В същото време приходите на болницата са намаляли, а разходите за гориво, отопление и др. растат, подчерта Церовска.

Тя каза още, че болницата спазва всички изисквния за съхранение и унищожаванне на опасните болнични отпадъци. За целта болницата има сключен договор с фирма, която изхвърля тези отпадъци извън пределите на Перник.

Въпреки тежкото положение, в което се намира болницата, тя не е увеличила дълговете си, каза още Церовска.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1320 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини