Кой как дарява?

  • 21 декември 2011 19:07

  • 951
  • 0
Кой как дарява?
©

Жените у нас правят по-често дарения, но мъжете дават за благотворителност по-големи суми, каза днес Мила Григорова от "Галъп Интернешънъл" на дискусия, посветена на дарителството.

Според проучване на социологическата агенция, осъществено в периода 1-8 септември между 1008 души, 13 процента от анкетираните са направили дарение през последната година. Най-щедри са били хората във възрастовите групи 26-40 и 42-51 години, посочи Григорова.

По думите й лицата с висше и средно образование са по-склонни да правят дарения от необразованите. Шейсет процента от анкетираните са казали, че са дали малки суми - до 10 лева. "От една страна това може да изглежда обезкуражаващо, но от друга наблюдаваме разчупване на стереотипа, че само богатите могат да участват в благотворителни дейности", коментира Григорова. Според изследването на "Галъп Интернешънъл" една четвърт от хората биха направили дарения в следващите 12 месеца.

В паралелно изследване на Институт "Отворено общество", осъществено сред 1201 души, 36.40 процента от анкетираните са заявили, че през последната година са даравяли суми директно на хора в нужда, каза Елица Баракова от фондация "Помощ за благотворителността", партньор на "Отворено общество" в допитването.

Една трета от българите признават, че са изпращали СМС в подкрепа на кауза или организация, затова пък едва 3.70 процента са превеждали средства по банков път в полза на благотворителна кауза, сочат данните от проучването.

Последвайте канала на

951 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини