ЕС дава 1 млрд. евро на бедни държави

  • 21 декември 2011 13:59

  • 862
  • 0
ЕС дава 1 млрд. евро на бедни държави
©

Европейската комисия обяви допълнително финансиране за проекти, насочени към постигане на онези Цели на хилядолетието за развитие (ЦХР), по които е отбелязан най-малък напредък, в 36 държави от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Допълнителното финансиране ще се съсредоточи върху намаляване на глада и на детската смъртност и осигуряване на по-добро здраве на майките, както и на питейна вода и санитарно-хигиенни условия и съоръжения. С днешното решение ЕС изпълнява ангажимента по отношение на своята инициатива за ЦХР, възлизаща на 1 млрд. евро, която беше обявена през септември 2010 г..
Европейският комисар за развитието Андрис Пиебалгс заяви: „Тази допълнителна подкрепа от страна на ЕС ще допринесе значително в борбата срещу бедността. В съответствие с нашите най-нови предложения за бъдещето на политиката на ЕС за развитие, „Програмата за промяна“, ние ще инвестираме парите си там, където са най-необходими и където можем да постигнем реални резултати. Радвам се, че една година след обявяването на инициативата за ЦХР в Ню Йорк, понастоящем сме готови да финансираме конкретни проекти на място. Нашият стремеж е да направим всичко възможно, за да подпомогнем развиващите се държави да постигнат ЦХР до 2015 г., като продължаваме да сме твърдо ангажирани с постигането на тази цел. Това продължава да е трудна задача, но сега не е моментът да намаляваме усилията си“.


Инициативата за ЦХР е съсредоточена върху тези от държавите от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн, които са разработили висококачествени проекти за постигане на резултати в области, където напредъкът е най-нужен: глада, водоснабдяването и канализацията, здравословното състояние на майките и детската смъртност. Отпуснатата понастоящем сума възлиза на 700 млн. евро. Предложенията за проекти бяха определени в партньорство със съответните държави и са изцяло ориентирани към постигане на резултати: те въвеждат ясни и измерими показатели, за да се гарантират ползите от допълнителните средства.


В доклада за целите на хилядолетието на ООН за 2011 г. се потвърждава, че светът е постигнал значителен напредък по някои от целите. Понастоящем се очаква бедността да спадне под 15 % до 2015 г., което е далеч под целта от 23 %. Увеличеното финансиране и интензивните усилия за контрол доведоха до намаляване с 20 % на смъртните случаи от малария в света; случаите на заразяване с вируса на СПИН намаляват постоянно и наличието на антиретровирусните лекарства срещу ХИВ/СПИН нарасна значително през последните години. В световен мащаб бяха направени важни стъпки за осигуряването на всеобщо начално образование.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
862 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини