Холандия не ни подкрепя и в искането за изравняване на евросубсидиите за земеделците

  • 20 декември 2011 13:49

  • 2006
  • 0
Холандия не ни подкрепя и в искането за изравняване на евросубсидиите за земеделците
© Булфото

Холандия е сред страните, които не подкрепят изцяло искането на България за изравняване на плащанията на евросубсидии за земеделците от 2014 г.

София иска изравняването на помощите за българските фермери с тези в старите страни-членки да стане след две години. Такава е и нашата позиция по време на преговорите за финансиране на общата селскостопанска политика на ЕС. Един от нетните донори в евробюджета обаче Холандия е съгласна само на частично увеличаване, каза за БНР Роалд Лапере от земеделското министерство в Хага.

"Нашият министър неколкократно каза, че подкрепя преразпределение на средствата в някои области, но не трябва да има механично изравняване на плащанията за единица площ", обясни Лапере.

Холандците смятат, че уеднаквяването на субсидиите е нереалистично и се мотивират с различния стандарт в 27-те държави.

"Плащанията за екологични мерки, които предлага еврокомисията например за Холандия са 160 евро на хектар, а в Латвия 10 евро на хектар. Това значи, че прилагането на тези мерки у нас е 16 пъти по-скъпо. Също така земята в България е 10 пъти по-евтина от тази във Франция. Дори холандски земеделци идват у вас, което е най-добрата илюстрация на това различие", заяви още Лапере.

Заместник-генералният директор по земеделие към министерството на Холандия допълни, че страната му предлага повече пари да се дават на фермерите, които инвестират в екологично земеделие и високи технологии.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2006 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини