Хиляди кубинци отдадоха последна почит на Фидел Кастро в Хавана (видео)

  • 30 ноември 2016 08:37

  • 1553
  • 0
Хиляди кубинци отдадоха последна почит на Фидел Кастро в Хавана (видео)
© gettyimages (архив)

Няколкостотин хиляди кубинци участваха в грандиозна церемония в памет на Фидел Кастро в Хавана, преди процесията с праха на вожда на кубинската революция да поеме към Сантяго де Куба, където ще бъде погребан. На траурната церемония присъстваха лидери на латиноамериканската левица, предаде БТА, цитирайки АФП.

Гъсто множество отдаде последна почит на Команданте на Площада на революцията под погледа на Фидел и на аржентинския революционер Че Гевара, изобразени на огромни пана. За церемонията пристигнаха президентите на Мексико, Еквадор, Боливия, Венецуела, Никарагуа, Панама, Южна Африка и Зимбабве, както и лидери на няколко по-малки карибски държави, но на нея не присъстваха както повечето водачи на западни държави, така и ръководителите на страни, смятани за приятелски - Китай, Иран и Русия. Единствен западен лидер беше гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Площадът, както и близките булеварди, бяха претъпкани с хора - ученици, чиновници, полицаи и военни. "Да живее революцията!", "Фидел, Фидел!", скандираше множество преди началото на церемонията снощи. От днес до събота урната с праха на бащата на кубинската революция ще измине хиляда километра от Хавана до Сантяго де Куба, където в неделя ще се състои погребението.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1553 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини