Таен аудиозапис разкрива какво всъщност мисли Тереза Мей за Брекзит

  • 26 октомври 2016 09:52

  • 28496
  • 3
Таен аудиозапис разкрива какво всъщност мисли Тереза Мей за Брекзит
© Getty Images/Guliver

Британската министър-председателка Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в е предупредила на тайна среща с банкери месец преди референдума за членството в Европейския съюз, че Великобритания ще бъде напусната от редица компании, ако гласува за излизане от общността, пише в. "Гардиън".

Британското издание се е сдобило с аудиозапис на нейна реч в банка "Голдман Сакс" в Лондон през май, който разкрива, че Мей е имала множество притеснения във връзка с Брекзит. Изразените от нея позиции в тази реч се различават от нюансираните й публични изказвания, които разтревожиха привържениците на оставането на Великобритания в ЕС преди референдума през юни.

В своето изявление в "Голдман Сакс" на 26 май Мей, която тогава беше вътрешен министър, изглежда се е постарала да обясни по-ясно икономическите ползи от запазване на членството в общността. Тя е казала, че е време Великобритания да поеме водеща роля в Европа и е изразила надежда, че избирателите ще погледнат към бъдещето, а не към миналото.

В речта Мей също така е изразила тревога от въздействието на Брекзит върху британската икономика. "Мисля, че икономическите доводи са ясни", казала тя на срещата в "Голдман Сакс". "Мисля, че за нас е важно да сме част от 500-милионен търговски блок. Мисля, че много хора ще инвестират тук във Великобритания заради това, че Великобритания е в Европа", цитира "Гардиън" думите й според тайния аудиозапис.

"Ако не сме в Европа, мисля, че ще има фирми и компании, които ще се запитат дали не е необходимо да установят присъствие в континентална Европа, вместо във Великобритания. Затова мисля, че за нас определено има ползи в икономическо отношение", заявила Мей.

Предупреждението й за важността на членството в ЕС е в ярък контраст с изразяваните от нея позиции през последните седмици, изтъква вестникът. Тя каза на конференция на Консервативната партия, че иска да издигне намаляването на имиграцията като по-голям приоритет от участието в единния пазар.

В речта през май Мей също така е казала, че според нея сигурността на Великобритания е най-добре защитена, ако тя остане в ЕС, и е изтъкнала като аргументи европейската заповед за арест и обмена на информация между полицейските и разузнавателните служби.
Разкритията може да поставят в неудобно положение министър-председателката, която беше подложена на критики за това, че е била пасивна в кампанията преди референдума и не е оказала особена подкрепа за лагера на привържениците на оставането в ЕС, коментира "Гардиън".

Ирландия предлага да приеме домакинството на установени в Лондон европейски институции след Брекзит, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Дъблин предложи централата на Европейския банков орган да бъде преместена от британската в ирландската столица. Според финансовия министър Майкъл Нунан Ирландия би била "идеален дом за персонала на Европейския банков орган", след като Великобритания напусне ЕС, изтъквайки нейния значителен сектор на финансови услуги и транспортните връзки с други европейски държави.

Ирландия също така проявява интерес към преместване на централата на Европейската агенция по лекарствата от Лондон в Дъблин.
Това са поредните ходове в надпреварата за приемане на домакинството на установени в Лондон европейски институции след референдума, на който Великобритания гласува за излизане от ЕС, отбелязва вестникът, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
28496 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.11.01 | 15:17

3
..и змея и боко ,поне по едно си приличат ,едно говорят ,друго мислят, а трето го правят ....

2016.10.30 | 19:10

2
С две думи Брекзит се отлага толкова дълго, че изобщо няма да се осъществи.

2016.10.26 | 23:16

1
Хм записа хем е таен, хем явен - мирише на гнило...

Добави коментар

Водещи новини