"Газпром" купува още бензиностанции в България

  • 05 декември 2011 13:30

  • 2989
  • 0
"Газпром" купува още бензиностанции в България
©

"Газпром" продължава да купува бензиностанции у нас, стана ясно от ново искане до Комисията за защита на конкуренцията.

Те са на 6 фирми, регистрирани в Смолян, Кърджали, Асеновград, София. Придобиването е чрез "НИС Петрол", която е част от групата "Нафтена индустрия Сърбия" - дъщерна компания на руския газов гигант.

Първото производство за сделките бе образувано на 16 ноември и е за купуването на 7 бензиностанции, собственост на фирми и физически лица.

По неофициална информация "Газпром" има намерение да купи между 70 и 90 бензиностанции в България, като се цели в пазарен дял от 6%, пише "24 часа".

Преди да започне изкупуването, шефът на “Газпром нефт” Александър Дюков бе обявил, че се разглежда възможността за придобиване на бензиностанции в България и Украйна.

За влизането на компанията на пазара на горива у нас се говори от няколко години. Първоначално се заговори за сделка с "Петрол" АД. Споменаваше се, че руснаците имат намерение да купят 200 бензиностанции на българската компания. Оказа се обаче, че са водени само предварителни разговори и до реална оферта не се стигна.

Сега "Газпром" залага на изграждането на собствена верига. Горивата за нея вероятно ще идват от рафинерията до Белград, която компанията купи. Тя има капацитет да преработва до 4000 тона нефт годишно, а продукцията ще се продава и в останалата част на Балканите, не само в Сърбия.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2989 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини