Извънпарламентарни формации предлагат начини за отстраняване на изборните нарушения

  • 13 декември 2011 15:24

  • 724
  • 0
Извънпарламентарни формации предлагат начини за отстраняване на изборните нарушения
©

В протестна декларация 16 извънпарламентарни политически формации са изготвили предложения за отстраняване на допуснатите грешки и нарушения по време на Избори 2011.

Документът ще бъде изпратен до председателя на Народното събрание Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23, премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, избрания президент Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и омбудсмана на Република България Константин ПенчевКонстантин Пенчев   Константин Любенов Пенчев е роден в град София. През 1976 г. завършва Юридическия факултет, предаде БНР.

Политическите формации предлагат с промени в Конституцията да се създаде гражданска квота за сезиране на Конституционния съд, както и да се създаде самостоятелен избирателен район за чужбина на предстоящите парламентарни избори. Нужна е промяна на определени текстове в Изборния кодекс, която да осигури всички решения на Централната избирателна комисия и общинските избирателни комисии да могат да се обжалват в съда, казва Божидар Томалевски и цитира европейските законови норми.

"Няма такава възможност някой акт да не може да бъде обжалван. Итнтересно обаче защо ЦИК се изживява като господ и обикновените граждани нямат никакъв правен механизъм, по който могат да защитят своите права", заяви той.

С писмото до институциите се настоява да има онлайн преброяване на българските граждани, живеещи в чужбина и премахване на забранителните списъци. Предлагат се и алтернативни начини за гласуване, по пощатата и чрез въвеждане на електронно гласуване. Божидар Томалевски е убеден, че има начин да бъде направен вотът на българите значим.

"Ако се отвори възможността на българската имиграция за гласува. Знаете, че в чужбина има близо милион и половина гласоподаватели и ако те влязат в общия обем на гласуващи, уверявам ви, няма да има купени гласове или по-скоро купените гласове няма да оказват никакъв ефект", посочи той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
724 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини