Евродепутат зове: Спрете "изтичането на мозъци" от България

  • 03 октомври 2016 13:35

  • 3176
  • 1
Евродепутат зове: Спрете "изтичането на мозъци" от България
©

Не можем да си позволим да бъдем в задните редици на технологично развитите държави, които инвестират най-вече в развитието на човешки капитал. Ако искаме да спрем „изтичането на мозъци” от България, трябва да се погрижим да осигурим на днешното и идните поколения подходящи условия за развитие у нас. Това заяви евродепутат от БСП/ ПЕС Момчил Неков.

Той участва в конференцията „Да подготвим Европа за бъдещето – Дигитални умения за всички”, организирана от Националния младежки форум във Варна. Организатор на кръглата маса „Да подготвим Европа за бъдещето – Дигитални умения за всички” е Националният младежки форум, който събра във Варна експерти от различни области на социалните иновации и дигиталните технологии.

„Скоростта на развитие на технологиите представлява предизвикателство за образователните системи, които трябва да се адаптират към новата реалност. В Комисията по образование и култура в ЕП, обръщаме особено внимание на нуждата от включване на новите технологии в процеса на обучение, както и на засилване на IT-обученията и насърчаването на дигиталните умения и цифровата грамотност сред младите хора. За кого ще бъдат полезни електронните услуги и правителство, когато само 34% от българите притежават основни дигитални умения?“ заяви Неков.

Според евродепутата пропастта между това, което произвежда нашата образователна система, и това, от което бизнесът има нужда, е огромна. Неков коментира, че над 100 експерти от България и чужбина участваха в тридневна конференция, посветена на насърчаването на дигиталната грамотност у младите хора с цел по-ефективно приобщаване и достъп до пазара на труда.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
3176 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гол Тупан

2016.11.09 | 03:49

1
Много хубаво предложение,от канбанарията на евро депутат с месечни доходи от 20 хил. €. Я фа го питам какво щеше да прави ако е млад специалист например лекар, който трябва да работи за 500-800€ в България да плаща квартира ток ,вода, да гледа деца , жена и да чака нещата да се оправят... а те се -повече се влошават... Господин евродепутате, всеки, който е кадърен и си знае цената бяга навън

Добави коментар

Водещи новини