Вдигат такса смет в Добрич

  • 12 декември 2011 11:37

  • 1017
  • 0
Вдигат такса смет в Добрич
©

Размерът на таксата за битови отпадъци за жилищни и вилни имоти на граждани и жилищни имоти на предприятия да бъде променен от 2,0 на 2,5 промила върху данъчната оценка, ще предложи кметът на Добрич Детелина Николова на Общинския съвет на предстоящата на 20 декември редовна сесия.

Промените се налагат, "за да се гарантират разходите за осъществяване на дейностите свързани с битовите отпадъци, в това число и за изграждане на нови съоръжения за третирането им", посочва се в докладната.

Предвижда се без изменение да остане таксата за нежилищните имоти - 7 промила върху данъчната оценка, както и за сметосъбиране и сметоизвозване и за обезвреждане на битови отпадъци в депа и други съоръжения за задължените лица, подали декларации за определяне на таксата според количеството. Според администрацията "икономическата криза в страната поставя сериозни изпитания пред бизнеса при заплащане на такса за битови отпадъци и с цел подпомагането му и преодоляване на тези трудности", не се предвижда повишение.

Сред мотивите, записани в докладната се посочва още, че промените се правят "с оглед балансиране на приходите от такса битови отпадъци с приетата план-сметка за разходите по чистотата". Годишният размер на такса за битови отпадъци се определя от Общинския съвет въз основа на одобрена план-сметка за всяка дейност, включваща необходимите разходи за осигуряване на съдове за съхраняване на битовите отпадъци (контейнери, кофи и други); събиране на битовите отпадъци и транспортирането и до депата или други инсталации и съоръжения; проучване, проектиране, изграждане, поддържане, експлоатация, закриване и мониторинг на депата за битови отпадъци или други инсталации или съоръжения за обезвреждане, рециклиране и оползотворяване на битови отпадъци; почистване на уличните платна, площадите, алеите, парковите и другите територии от населените места, предназначени за обществено ползване. Таксата се събира на база действащия размер към 31 декември на предходната година.

Последвайте канала на

Novini.bg
1017 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини