Махат такса смет за вилите на село

  • 04 ноември 2013 06:55

  • 2127
  • 0
Махат такса смет за вилите на село
©

Местните власти няма да събират такса смет за имотите, които не се ползват целогодишно. Собственикът обаче ще трябва да подаде декларация до края на предходната година в общината, в която се намира имотът. Това предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси, които ще бъдат разгледани днес на извънредно заседание на бюджетната комисия в парламента. Те трябва да влязат в сила от 1 януари 2014 г.

„Например това важи за парцел в дадена община, в който нищо не се прави. Такава е ситуацията и за собствениците на етаж от сграда, които го ползват като втори дом“, обясни пред „Монитор“ Дора Янкова от БСП, която е член на бюджетната комисия в парламента.

И в момента притежателите на такива имоти могат да бъдат освободени от такса смет. Редът обаче се определя с наредба на общинския съвет. Местните власти решават и дали да бъде разрешено облекчението. „Така понякога се прилага двоен аршин“, коментира Янкова. В резултат едни собственици се освобождават от такса смет, а други не. Тя поясни още, че с промените в закона общините вече ще бъдат задължени да разгледат документите на желаещите да ползват отстъпката и да вземат решение.

В момента размерът на такса смет се определя на базата на три услуги за всяка от тях поотделно. Това са сметосъбиране и сметоизвозване, обезвреждане на битовите отпадъци в депа и почистване на териториите за обществено ползване. „Обикновено собствениците на имоти, които не ги ползват целогодишно, се освобождават от плащането на един от тези компоненти“, допълни Янкова.

С промени в Закона за местните данъци и такси се въвежда и нов модел, по който фирмите ще плащат такса смет. Така при определянето на размера на таксата вече няма да се взема предвид данъчната оценка на имота балансовата му стойност или пазарната цена. В закона обаче изрично е записано, че новият модел ще се прилага от началото на 2015 г. Идеята е да се прекрати практиката, при която фирмите с нови и модерни сгради плащат по-висока такса смет, въпреки че произвеждат по-малко отпадъци.

Бюджетната комисия трябва да вземе днес решение и каква отстъпка ще ползват собствениците на стари автомобили с катализатор, които не отговарят на екологичните категории. В текстовете, внесени между първо и второ четене, се предвижда тя да е 20% през 2014 г. и 10 на сто през следващата година. Наскоро обаче председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев обясни, че се обмисля нов вариант. Според него отстъпката от данъка за тези коли догодина ще е 30%, през 2015 г. - 20 на сто, а през 2016 г. ще стане 10%. Идеята е преференцията за неекологичните автомобили постепенно да отпадне.

Последвайте канала на

Novini.bg
2127 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини