Четиридневен празник на пестила започва в "Етъра"

  • 22 септември 2016 09:56

  • 1608
  • 0
Четиридневен празник на пестила започва в "Етъра"
© Булфото

Четиридневен празник на пестила, известен като габровски "шоколад", започва днес в етнографския музей на открито "Етър".

Програмата включва демонстрации за приготвяне на пестил на открито, дегустации, кулинарно изложение и базар на биопродукти, произведени в балканския регион, както и изпълнения на групи за автентичен фолклор. Това съобщиха от музея.

Габровският "шоколад" е екологичен продукт - не само заради липсата на примеси при приготвянето му, а и защото технологичният процес е безотпаден, разказаха уредниците от музея. Варакът (плодовият сок, отделен в началото при варенето на сливите) се използва за приготвяне на домашна ракия, а костилките - за храна на животни. По думите им пестилът - вкусен, сладък и евтин, е полезен за организма и укрепва имунната система.

От музея обясниха, че международното признание на този продукт идва от участието му в Световното изложение на уникалните храни в Торино, Италия. Пестилът е вписан в Световната книга на уникалните храни "Арката на вкусовете".

При демонстрациите за приготвянето на пестил ще бъде обяснено, че това е напълно чист природен продукт, който не съдържа дори грам захар. За приготвянето му се подбират само здрави сливи. Най-използвани са сладките сортове сини сливи с ниско съдържание на вода - караджейки и маджаркини. Пестилът е зимна храна, за която се изисква майсторство и опит, посочиха от музея. Десертът на балканджиите е напълно готов около Нова година, когато постепенно се покрива с белезникав слой плодова захар. Ако е приготвен по правилата, има трайност повече от пет години и през това време не загубва вкусовите си качества.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1608 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини