Парламентът разреши: Вадят пари от бюджета за погасяне на дълговете за АЕЦ "Белене"

  • 21 септември 2016 13:04

  • 1674
  • 6
Парламентът разреши: Вадят пари от бюджета за погасяне на дълговете за АЕЦ "Белене"
© Булфото (архив)

Парламентът прие на първо четене Законопроект за предоставяне на помощ за изплащане на задълженията на „Национална електрическа компания” (НЕК) за АЕЦ „Белене“. На компанията ще бъдат предоставена възмездна помощ. Страната ни бе осъдена да плати 620 млн. евро при иск за 1.2 млрд. евро от руска страна.

Основната цел на взетото днес решение е да се избегне трупането на лихви, както и да не се стигне до това „Атомстройекспорт“ да поиска обявяването на НЕК в несъстоятелност.

"Очакваме сумата на лихвите по арбитража за АЕЦ „Белене“ да бъде редуцирана. Ние имаме претенции по отношение размера на лихвата, така че трябва да уточним и нейния точен размер, а това ще стане ясно, след като чуем какво е становището на Международния арбитраж по повод нашето искане за преразглеждане на размера на лихвите", обяви в кулоарите на парламента енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя не пропусна да отбележи, че НЕК ще трябва да върне парите, които държата й отпуска под формата на заем.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1674 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2016.09.21 | 23:10

4
Да ,ама не ! НЕК ще трябва да се издължи на държавата ,а ние сме държавата !Абе лъжа ,пак от гърба ни и тая кожа ,то вече кожа не остана ,ама карай да е весело !

2016.09.21 | 23:10

6
Умнико, предлагам новият ни голям брат, който ни разруши страната, да плати сметката, че и лихвите за 26 години грабеж! Това е справедливо, а не само да разрушават, нали? Или ти си против в България да се строи и инвестира? Щото инвестиции и нови производства от запада няма! Разрушиха обаче всичко дето беше изградено и произвеждаше, нали? Що така, нали уж сме от един отбор???

2016.09.21 | 23:10

5
Да спомням си с 'умиление" телевизорите които трябваше да презапоиш за да работят, хладилниците "мраз" които се обледеняваха отвън и много други соц. произведения за които няма място за изписване.

2016.09.21 | 20:22

1
А какво предлагаш умнико?

2016.09.21 | 23:09

3
Е от чия друга кожа да е, няма да плащат ЕС педалите, точно тия, които ни затвориха блоковете и разграбиха родината ни! Пак от нас ще граби, а парите от ерп.тата пак ще отиват в западна европа, пак ще им бъде позволено да ни грабят!

2016.09.21 | 23:09

2
Да плащат гоце с големио шлем, р.овч, който прокара договора и Ореха, който плати единствената вноска за оборудването, с което легализира договора. Ако не платят с пари, пак ще платят-до 9 коляно ще плащат, тези крадливи мръсници.

Добави коментар

Водещи новини