Поне пет страни с рамо за Борисов в Братислава

  • 16 септември 2016 07:05

  • 10957
  • 1
Поне пет страни с рамо за Борисов в Братислава
© МС

Общо европейско решение на бежанската криза и помощ за България в охраната на границата й с Турция. За това ще настоява днес премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г по време на неформалната среща на върха на ЕС в Братислава. Той ще може да разчита на подкрепата на четирите държави от Вишеградската четворка и на Италия, пише в. "Стандарт".

На форума в словашката столица се очаква лидерите на 27-те страни членки да потърсят вариантите за справяне със засиления миграционен натиск и да набележат мерките за опазване на външните граници. Премиерът Борисов отлетя за словашката столица с намерението да поиска от Европа незабавни 160 млн. евро за охрана на българо-турската граница.

Дни преди срещата в Братислава Борисов се закани да постави на масата този въпрос, защото му е омръзнало да чува само обещания и думи като "ние сме зад вас", "не сте сами" и "заедно можем повече".

"Очаква се на срещата в Братислава централноевропейските страни да направят общо предложение. Главната им цел е да подпомогнат България в опитите й да охранява границата си с Турция в мигрантската криза", обяви шефът на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан Янош Лазар, цитиран от Ройтерс.

"Страните от Вишеградската четворка вероятно ще излязат в Братислава с общо становище и се очаква да направят общи предложения", обяви още Лазар.

Той разкри и други желания на Вишеградската група, сред които са създаване на обща европейска армия и укрепване на Фронтекс. Борисов може да разчита в Братислава и на подкрепата на Италия, стана ясно след вчерашната му среща с президента Серджо Матарела. Фокус на разговорите им на "Дондуков" 1 очаквано бе поставен върху бежанския проблем. И двамата лидери очакват в Братислава да се формулират конкретни мерки "за" общо европейско решение и проява на солидарност в съюза.

"Носим големи отговорности като граници на ЕС и е необходимо консолидиране на усилията на страните в Европа за намиране на изход, който да не бъде за сметка на някоя от държавите", посочил Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Той и Матарела са обсъдили нуждата от допълнителна подкрепа към страните като България и Италия, които посрещат първи бежанските потоци.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
10957 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гошо

2016.10.02 | 17:31

1
Снимката точно описва националната катастрофа на България:Буда,приватизатор,на заден план подобие на синдикалист.

Добави коментар

Водещи новини