Нова аномалия при бебетата – раждат се с четвърта артерия

  • 14 септември 2016 08:47

  • 63995
  • 10
Нова аномалия при бебетата – раждат се с четвърта артерия
© Булфото/Архив

Аномалия в кръвоносната система на сърцето при бебетата все по-често регистрират докторите. Тя е свързана с появата на четвърта артерия. На медицински език се нарича Аберантна дясна артерия субклавия (ARSA) и представлява долълнителен четвърти съд от дъгата на аортата и в някои случаи може да доведе до дихателни проблеми.

Проблемът се среща при едва 2% от хората, като и у нас вече се установяват такива случаи при още неродени бебета. Наличието на ARSA се свръзва с някои хромозомните заболявания или т.нар. синдроми, в случая на Даун или Ди Джордж, затова лекарите бързат да направят допълнителни изследвания, за да се видят вероятностите бебето да е носител на някои от синдромите.

Бъдещата майка Валентина разказа пред Novini.bg, че докторката видяла четвъртата артерия на нейното бебе при 4D преглед. След това тя се консултира с ехокардиолог, за да се потвърди аномалията.

„Важното в случая беше да се види дали „допълнителната“ артерия не притиска останалите“, обясни Валентина.

За щастие при нейното бебе няма „данни за съдов пръстен“. След като изключват тази опасност, на бебето веднага е направен и пренатален тест, който не се поема от Здравната каса. При него се взема кръв от майката, която се изпраща за изследване в чужбина. Пренатестът отчита висок резултат на риск за наличие на синдромите. В случая с Валя изследването е направено в Женева, Швейцария. Докторите обяснили на младата жена, че при нейното бебе не е отчетено наличие на някои от генетичните заболявания.

Майките, при които се открие наличие на ARSA, трябва да запазят спокойствие, докато се направят всички необходими изследвания. Все още няма категорични данни за обвързаността на ARSA с някои от синдромите.

„Няма медицинско обяснение, но се свързва и с лошия начин на живот – мръсния въздух, замърсената вода, третираните с химия храни“, обясни още Валя.

Тя призовава майките да не се паникьосват, а да бъдат информирани за вероятностите. Редовните прегледи и задължителните консултации със специалистите за протичането на нормална бременност.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
63995 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2017.05.26 | 11:35

10
Мда, всякакви аномалии ще зачестяват заради това, с което се тъпчем. Хора, трябва да се осъзнаем вече и не знам как, но трябва да се върне това, което е било преди - България да произвежда всички хранителни стоки и българите да се хранят с истинска храна, а не да внасяме картофи, домати, дини от Египет, Холандия, Ирландия и т.н. Да внасяме всякакви меса, инжектирани, "прани" и не знам какви. И се все в този дух...
Мария

2016.10.12 | 14:14

7
Как да стане? Комунистите откраднаха земята и оръдията за обработка на ниви, овошни и зеленчукови градини, животни, мандри и т.н. Това принуди хората да живеят в града, на село останаха само възрастни, в ТКЗС-тата нямаше кой да работи, чрез бригади се събираше 20-30% от засаденото.....След 89 г. върнаха само земя, без оръдия за труд, унищожена земя, а наследниците на хората, от които е взета земята, вече работеха и живееха в града. Сега селата пустеят, българите не искат да се върнат в тях....Как да създадем отново екологично селско стопанство, животновъдство и т.н.????

2016.10.12 | 14:13

6
Е сега земята е на хората, кой ви пречи да я обработвате и да създавате отново екологичните храни от времето на комунизма и на нашите баби и дедовци? Мозък ли нямате, ръцете в джобовете ли са или нещо в чипа пречи? Е, сега сте свободни от комунизъм? Какво добро ви донесе обаче капитализмът? Що не създаде условията, които страната ни имаше по времето на социализма? Нали сега капиталистите са ни приятелите, що не помагат, а само изискват???
Селянина

2016.10.12 | 14:12

5
Да де ама никой не ще да копа,ти що не искаш да копаш?Всеки иска да е шефче и да печели пари без много труд(ти също) и някой друг да му сее и копа био зеленчуците...За това пустеят нивите
архангел селянил

2016.09.28 | 12:39

1
Време ви е да мрете - алчна пасмина.
архангел селянил

2017.04.17 | 13:56

9
Не съм споменавал, че на червените безбожници ще им се размине - вие сте по-алчни - всички накуп горите - червени, зелени, шарени - начело с веганите и природозащитниците.

2017.04.17 | 13:56

8
кви червени безбожници бе, тая мизерия ти я докараха третополовите педерунгели от запада! А за веганите и природозащитници, както и за нпо-тата - те са машите на запада, те са в основата на упадъка на България! Не ме интересува червен, зелен или рейнбоу си! Народът ще подкрепи този, който му върне суверенитета от преди 1989 г. Сега е мор и хората са много наясно кой го причини! Не и соца!

2016.10.10 | 21:14

3
Кой бе, третополовите гадове ли, време им е и ЩЕ МРЪТ! Иде руския прът и в гз им третополов дълбоко ще го забодат!

2016.10.10 | 21:14

2
Веганите не са от добро вегани, от зор станаха такива! С тия гмо отрови от храмерика, не остана кво да се яде. Само, че завалийките идея си нямат, че и растенията отдаааавна вече са отровени и гмоизирани! Западът каза, нямате право на живот, ще ядете нашите отрови и ще мрете! Територията на европа ни требва за тарамбуките!

2016.10.12 | 14:12

4
И всичко това, благодарение на новите ни господари, които от 30 години вече ни молрят с гмо-та и химикали, но не и чисти храни! Разбиха ни ТКЗС-та, производствените предприяти, за да нямаме нормална храна, а да се тровим с тая, която те ни приготвят с химия, че и да им плащаме яко! После да им купуваме и лекарствата и пак да плащаме яко за тях! България трябва незабавно да се махне от ес и тато и да започне да си произвежда всичко сама. Ресурси, дал БОГ!

Добави коментар

Водещи новини