Фейсбук цензурира прочута снимка от Виетнамската война

  • 09 септември 2016 17:45

  • 9155
  • 0
Фейсбук цензурира прочута снимка от Виетнамската война
© Туитър

Най-тиражният норвежки вестник обвини днес социалната интернет мрежа Фейсбук в цензура, след като тя изтри прочута снимка от Виетнамската война на младо момиче, бягащо голо след нападение с напалмови бомби, предаде ДПА.

Снимката бе публикувана на първата страница на вестник "Афтенпостен" тази сутрин наред с открито писмо до шефа на Фейсбук Марк Зукърбърг. В него вестникът критикува свалянето от компанията на снимката, поместена вчера на Фейсбук страницата на "Афтенпостен", с аргумента, че тя нарушавала правилата срещу голотата.

Главният редактор на "Афтенпостен" каза, че неговият вестник няма да се съобрази с искането да бъде свалена прочутата снимка на фоторепортера Ник Ът, направена през 1972 г. и получила публицистичната награда "Пулицър".

Днес норвежката премиерка Ерна Сулберг, солидаризирайки се с вестника, сложи същата снимка на своята Фейсбук страница с коментара, че компанията "е направила грешен извод, цензурирайки подобни снимки".

Няколко часа по-късно обаче снимката изчезна и от нейната страница и Сулберг, цитирана от норвежки електронни медии, каза, че не тя е направила това.

Хансен писа също, че е "разтревожен, че най-голямата социална мрежа в света ограничава свободата, вместо да се опита да разшири границите й, и че това понякога става по авторитарен начин". Той посочи, че е получил в сряда писмо от офиса на Фейсбук в Хамбург с искане снимката да бъде свалена. След като той не направил това, след по-малко от 24 часа от Фейсбук се намесили и изтрили цялата статия на "Афтенпостен" заедно със снимката от сайта на вестника във Фейсбук.

Според него по този начин компанията ограничава правото му да упражнява своите пълномощия като главен редактор. Хансен каза още, че не очаква отговор от Зукърбърг, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
9155 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини