Бялото е новото черно за саудитските жени

  • 03 септември 2016 10:28

  • 3920
  • 2
Бялото е новото черно за саудитските жени
© Gettyimages

Повече от десет години Башайер Ал Шехри покривала лицето си с черно було на публични места, надявайки никаб - като всичките си жени роднини в Саудитска Арабия. Но отказът от него се оказал изненадващо безпроблемен, пише Bloomberg.

„Просто реших, че обществото се променя и че ще опитам, беше толкова лесно“, казва 28-годишната Ал Шехри, студентка по фармацевтика от столицата Риад, която учи в Чикаго и се прибира у дома за ваканцията. „Не забелязах някаква разлика в отношението на хората и как те ме възприемат“, допълва тя. Малък, но нарастващ брой саудитски жени променят границите в дрес кода за дамите в консертавната страна от Персийския залив, които се обличат в черно от главата до петите. Но пътешествията и интернет им показаха други обичаи и идеи и младите градски жени задават нови тенденции.

Ал-Шехри все още носи бурка и се облича в роба или абая с дължина до земята, но гледката на непокрити лица и цветни абаи в Рияд е все по-често срещана, тъй като все повече жени в Саудитска Арабия навлизат на пазара на труда и участват в обществения живот. Ограничаването на възможностите на религиозната полиция да извършва арести изигра определена роля, както и спадът на цените на петрола: някои анализатори казват, че правителството не може да изпълни своя план „Визия 2030“ за разнообразяване на зависимата от суровия петрол икономика, без да разхлаби ограниченията върху половината население.

Броят на работещите жени нарасна с 50 на сто между 2010 и 2015 г. и все повече дами, намиращи работа в Рияд и Джеда, носят бели, зелени, лилави и флорални абаи, които щяха да бъдат сметнати за шокиращи преди пет години. Промяната доведе до възникването на цяла индустрия, в която саудитски жени продават необичайни роби, някои от които в шикозни магазини, а други – в Instagram.

Още по темата прочети тук.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
3920 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гост

2016.09.10 | 12:57

2
Не ни ги хвалете бе. Ние имаме глави на раменете и можем да мислим. Забулени фанатици какво да им гледаме, камо ли пък да им се възхищаваме , че малко им се пречупило мисленето и сменили цвета на чувала! Не искаме ислям в Европа нито глупавите им привички. Това са умствени недорасляци!!!

2016.09.05 | 16:28

1
Първобитни говеда !

Добави коментар

Водещи новини