Испания ще подкрепи френско - германския план за нов договор за ЕС

  • 08 декември 2011 14:38

  • 768
  • 0
Испания ще подкрепи френско - германския план за нов договор за ЕС
© gettyimages

На срещата на европейските лидери, която започва днес, Испания ще подкрепи френско-германския план за нов договор за ЕС, предвиждащ "засилване на отговорността на европейските страни за спазване на финансова дисциплина и намаляване на дефицита по държавните бюджети", преди заминаването си за Брюксел испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Сапатеро за последен път ще се срещне с европейските лидери като премиер на Испания. Позицията е съгласувана с бъдещия ръководител на испанското правителство Мариано Рахой, отбеляза Сапатеро. "Испания е решена да подкрепи плана за разширяване на фонда за предоставяне на помощ на страните с финансови затруднения (Европейския фонд за финансова стабилност - ЕФФС - бел. ред.)", допълни той.
За разлика от Франция и Германия обаче Мадрид ще продължи да настоява за създаване на съвместни еврооблигации, които според испанските власти биха допринесли за стабилизиране на международните финансови пазари в дългосрочен план. Подобна позиция ще защитава и Рахой, който участва в конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) в Марсилия, допълва ИТАР-ТАСС.

Последвайте канала на

БТА
768 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини