НЗОК свива с 30% парите за онколекарства

  • 22 август 2016 07:32

  • 2640
  • 2
НЗОК свива с 30% парите за онколекарства
©

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) свива с 30% парите за онколекарства. С толкова трябва да се намалят разходите за медикаменти през август и септември за хората с рак. Това става ясно от разпореждане на нейния подуправител Иванка Кръстева, изпратено с мейл до всички районни здравноосигурителни каси, с който вестник „Монитор” разполага.

Разпоредените проверки са, за да бъдат намалени разходите на лекарства за онкоболните с 30 на сто, като се оказва, че документът дори не е бил съгласуван с Надзорния съвет на Касата, пояснява "Монитор".

Документът е от 8 август, като с него се разпорежда чиновници на районните каси да правят всекидневни проверки в онкологичните болници, отделенията по онкология в лечебните заведения и в комплексните онкологични центрове, както сега се наричат бившите диспансери за пациенти с рак. На всеки трети ден до 14,00 часа те трябва да докладват какво са видели в предходните два.

Освен постоянното присъствие част от екипа следва да проверява документацията, да броят опаковките от изразходваните медикаменти, а останалите да обикалят отделенията и да разговарят с пациентите, инструктират от НЗОК в писмото. Болните ще бъда питани дали са им давани лекарствата и с какви цитостатии са им правени вливанията по време на химиотерапията. Целта, описана в мейла е, да се постигне 30-процентно намаляване на разходите за медикаменти за онко и хематологично болни за този и следващия месец.

Тези икономии няма да ударят по здравето на болните, те няма да попречат на лечебния процес, коментира новите разпореждания на НЗОК за инспекции в болниците и онкодиспансерите зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който е и член на Надзорния съвет на касата.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2640 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Възмутен

2016.10.14 | 23:40

2
Как няма да ударят здравето, бе нещастници?!? За това ли сме ви избрали да управлявате, за да ни убивате? Мошеници долни!

2016.08.22 | 19:56

1
ГЕРБ, убийци! На най-слабите и беззащитните

Добави коментар

Водещи новини