Бокова: Опитът ми начело на ЮНЕСКО е основание да претендирам за шеф на ООН

  • 19 август 2016 11:58

  • 3404
  • 7
Бокова: Опитът ми начело на ЮНЕСКО е основание да претендирам за шеф на ООН
© Булфото

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова смята, че опитът от работата й в тази международна организация и в държавните структури на България й дава основания да претендира за поста генерален секретар на ООН. Тя изрази това мнение днес в ефира на френската радиостанция "Франс ентернасионал", предаде ТАСС.

"Не крия, че опитът, който натрупах като ръководител на ЮНЕСКО, а също и опитът, натрупан през преходния период в България, ми е дал много неща и е основание да претендирам за поста глава на ООН. Твърдо вярвам в ценностите на ЮНЕСКО и на ООН, т.е. в многострания подход към решаването на проблемите", каза Бокова.

Тя посочи, че като генерален директор на ЮНЕСКО от 2009 г. досега е фокусирала усилията на организацията върху една приоритетна задача, каквато е осигуряването на равенство между хората. Сред проблемите, на които е отдала голямо значение, спомена образованието на жените и девойките, защитата им от насилие, равенството между половете, повишаването на ролята на жените през 21-и век.

Борбата за поста генерален секретар на ООН е открито съревнование на идеи и опит, на компетенциите в управлението на определени ситуации, притежавани от кандидатите. Едно от предимствата ми според мен е, че ми се наложи да решавам въпроса с финансовата криза на ЮНЕСКО. Наложи ми се да осъществя редица реформи, което бе доста трудно, трябваше да се решават едновременно политически и финансови задачи, каза ръководителката на международната организация.

"Направих много неща и в сферата на човешките права, като настоявах ЮНЕСКО да отговаря на задачите, които страните членки очакват от нея да изпълни", добави тя.

Бокова припомни, че трите най-важни основи в дейността на ООН са борбата за мир, гарантирането на сигурност и развитието, по-специално в сферата на правата на човека.

"Кризите, които виждаме днес - проблемите с бежанците, климатичните промени, тероризмът, екстремизмът, различните прояви на нетолерантност - всичко изброено ни сочи не това, че ООН не отговаря на задачите, поставени пред нея, както твърдят критиците, а обратното - че днес имаме нужда от повече ООН, имаме нужда от повече преговори, от повече дипломация", изтъкна Бокова.

Тя отбеляза, че в днешния свят характерът на конфликтите се мени - сега те избухват не между държавите, а вътре в тях, където се разпадат различни общности, появява се съперничество между етносите, противоборство и гонения на религиозна почва. "ООН трябва да участва повече в предотвратяването на конфликти, поддържайки културата на мира в отношенията между хората", заяви ръководителката на ЮНЕСКО.

В момента има 11 кандидати за наследяване на поста на Бан Ки-мун в ООН - шестима мъже и пет жени. След открити изслушвания Съветът за сигурност проведе две неофициални гласувания. Бившият португалски премиер и бивш върховен комисар за бежанците Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно и в двете бе фаворит.

В първото гласуване Ирина Бокова се класира трета, а при второто слезе на пето място. Съветът за сигурност насрочи поредно гласуване на 29 август. Едно или две гласувания се очакват и през септември, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3404 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
кр

2016.08.21 | 21:37

7
опита да крадеш , никои го няма в българия.
София-нец

2016.08.21 | 21:37

6
Срам. ООН не проучва ли кандидатите си за високи постове?

2016.08.21 | 21:37

5
Баща на тоя крокодил е комунистическия кръволок Боков , брат и Филип е баща на един от най - големите крадци на коли в България ! Целият род БОКОВИ са престъпници !

2016.08.21 | 21:36

4
G-JO BOKOVA VIE STE DOSTOEN TCHOVEK ZA TOZI POST I ZA TOVA TAZI PASMINA TAKA SE E NASTROILA SRECHTU VAS.BULGARINA NE ZATCHITA SPOSOBNITE
Д кънев Козлодуй

2016.08.21 | 21:35

3
Да правилно Бокова има опит но какъв е въпросът има опит в заблудите ив лъжите да има опит нокакъв баща и беше терорист и тя е такава но умствена била богат човек е нека каже кога и как е придобила това богтсво нека го докаже че е било преди проклетият 9 септември До колкото знам баща и е бил бенотор кокво е притежавал тогава не знам нека каже Какво е имал ТАТО през царско време 20 или 30 дка земя какво има сега дъщеря му евгения ум да ти зайде Всичко трябва да и се конфискува като незаконно придобито
оооооо,

2016.08.21 | 21:34

2
да го духаш, дърта комунистичека пръчко!
beIN SPORTS

2016.08.20 | 19:36

1
Predrusal Mindil

Добави коментар

Водещи новини