ЦИК моли Конституционния съд да не касира президентския вот

  • 07 декември 2011 07:09

  • 708
  • 0
ЦИК моли Конституционния съд да не касира президентския вот
© Булфото

Искането на 71 депутати от БСП, ДПС и “Атака” за касиране на резултата от президентските избори е неоснователно и Централната избирателна комисия (ЦИК) “моли” Конституционния съд (КС) да не уважи жалбата.

Това пише в становището на комисията, пратено до магистратите в петък. От ЦИК оборват всички аргументи на депутатите, позовавайки се на Изборния кодекс, но 9 от 21 членове на комисията са се подписали под особени мнения. Само квотата на ГЕРБ и представителят на “Синята коалиция” нямат възражения.

Официално от ЦИК твърдят пред КС, че големият брой недействителни бюлетини на президентския вот не е основание за съмнения в резултата от вота, както твърдят депутатите, пише "Труд". Недействителните бюлетини на първия тур бяха над 220 000 заради неяснотите около знака “Х” със синя химикалка, с която се гласуваше. ЦИК твърдят, че няма данни колко от невалидните гласове са заради “Х”-а и че това не е влияело на резултата. Според комисията и попадането на хиляди граждани в забранителните списъци за гласуване не е повлияло на вота за президент, защото те не са можели да пуснат бюлетина само за местни власти.

Скандалът с преброяването на резултата от първият тур в София пък е обяснен с провеждането на вот “2 в 1” и “известните затруднения” в София. Не споменават безпрецедентното присъствие на депутати от ГЕРБ при преброяването. От ЦИК твърдят и че бюлетините са отговаряли на изискванията на закона въпреки десетките сигнали, че са прозрачни.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
708 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини