Петър Андронов: Капиталът на банките у нас е достатъчен

  • 15 август 2016 09:32

  • 1817
  • 2
Петър Андронов: Капиталът на банките у нас е достатъчен
©

Действителната картина показва, че капиталът на банките е една минимална изискуема. Няма как при такава ситуация да имаш нужда от мерки. Това каза председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов в ефира на БТВ във връзка с резултатите от стрес теста на банките у нас.

„Ситуацията не е розова, а е нормална. Изводите от тази проверка не трябва да бъдат в самодоволство“, подчерта той.

От Асоциацията на банките в България настояват Централанта банка да продължи да прилага строгия подход, който е имала при проверката, както и да държи стандартите високи, за да е сигурно, че всички участници на пазара прилагат най-добрите практитки.

Андронов обясни, че 665 млн. лева допълнителни провизии и обезценки в доклада са заради лошите кредити, върху които се добавят допълнителни резерви в банките. По неговите думи това е една прилична малка сума на фона на обема на банковата система, защото са под 1%. На фона на проверения портфейл това е една допълнителна резерва, която би била подходяща и достатъчна на този етап, допълни той.

Стрес теста се провежда всяка година и той е част от надзорната работа във всяка държава, отбеляза Андронов. Той разкри и каква е особеността на тестовете – те приемат най-черния сценарии и че повече от 10 негативни фактора ще се проявят едновременно. Както и че банките не правят нищо в продължение на години, докато се случват тези неща – не намаляват административните разходи, не съкращават клонове, не променят лихви.

По неговите думи доверието към банките, измерено с депозити, не спира да расте вече седма-осма година, откакто се появиха първите симптоми на кризата. Според него гражданите пренасочват депозитите си към недвижими имоти заради снижените лихви по депозитите.

Последвайте канала на

Калина Христова
1817 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ЕлеНи

2016.08.21 | 08:56

2
Със сигурност можем да бъдем спокойни, защото банковата ни система е повече от стабилна. Интересното е, че нашите банки показаха по-добри резултати в сравнение с по-голямата част от проверените банки в Европа. И това може само да ни радва.

2016.08.15 | 21:53

1
с 20% печалба оставаше да са на загуба.

Добави коментар

Водещи новини