Ледниците крият ядрена заплаха

  • 09 август 2016 18:00

  • 18769
  • 3
Ледниците крият ядрена заплаха
© GettyImages

Изследователи от Йоркския университет в Канада са установили, че глобалното затопляне може да доведе до освобождаването на ядрени отпадъци, погребани в ледниците на Гренландия. Оказа се, че топенето на ледовете допринася за излизане на повърхността на погребаната под дебел слой сняг военна база "Кемп Сенчъри”.

Статията на учените е публикувана в сп. "Geophysical Research Letters". "Кемп Сенчъри” е построена по секретния американски проект "Айсуорм". Планът е бил да се прокара система от тунели в гренландския леден щит и да се разположат няколко стотин ядрени ракети, пише actualno.com.

Но проектът скоро е бил прекратен и военна база била изведена от експлоатация, като инфраструктурата и отпадъците, включително радиоактивни и химически вещества, били погребани под леда. Според проучването глобалното затопляне може да доведе до факта, че част от леда, покриващ базата, ще се стопи.

Учените са анализирали военни документи и са установили, че в базата се съхраняват около 200 000 литра дизелово гориво и 240 000 литра отпадъчни води. Последните могат да съдържат полихлорирани бифенили и радиоактивна охлаждаща течност от ядрен генератор, който е захранвал "Кемп Сенчъри" с електроенергия.

Според изследователите тези отпадъци представляват заплаха за околната среда, тъй като те могат да попаднат в океана и да въздействат върху морските екосистеми. Резултатите от моделирането на климатичните промени показват, че интензивното топене на ледника ще започне около 2090 година.

Последвайте канала на

Novini.bg
18769 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.10.03 | 15:02

3
Давай да свършва света по бързо да измре тая човешка напаст.

2016.08.20 | 09:11

2
Е, аз какво да направя? Да отида да трупам сняг отгоре ли?

2016.08.17 | 23:26

1
Споко! Не ни остава още много време на този свят.

Добави коментар

Водещи новини