КНСБ: Държавата трябва да има доминиращо влияние в енергетиката

  • 30 май 2011 16:35

  • 914
  • 0
КНСБ: Държавата трябва да има доминиращо влияние в енергетиката
©

Държавата трябва да има доминиращо влияние в енергийния сектор. Това посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция с финансовия министър Симеон Дянков и икономическия министър Трайчо Трайков.

По думите на Димитров големите компании в сектора трябва да бъдат групирани в една голяма държавна компания, която да бъде управлявана ефективно. Не на последно място това е свързано и с националния суверенитет, подчерта Пламен Димитров.

Опровергахме два големи слуха, посочи от своя страна министър Трайчо Трайков. Единият слух е за готвена приватизация на голям актив от енергийния сектор, което не изключва, по думите на Трайков, продажба на миноритарни дялове от някои енергийни компании, като "Марица Изток" 2.

Другият слух е че въгледобивният отрасъл ще бъде принесен в жертва на изграждането на АЕЦ "Белене".
„Няма такова нещо”, категоричен беше министър Трайков. Той посочи, че в енергийната стратегия на кабинета производството на електроенергия от местни лигнитни въглища е посочено като приоритет.

От КНСБ искат построяването на нови два блока на ТЕЦ "Марица Изток" 2, което би довело до производството на 600 мегавата електроенергия допълнително, каза още Пламен Димитров. Той добави, че КНСБ настоява за повишаване на цената на лигнитните въглища с 4 лв. на тон и достигане на стойността им отпреди кризата. Според Димитров това ще позволи рехабилитация на съоръженията, които се използват за добив на въглища и до по-безопасна среда на труд.
„Това не е свързано нито с повишаване на заплатите на миньорите, нито с повишаване на цената на тока”, уточни синдикалистът.

Относно днешната новина, че Германия планира спиране на всичките си атомни електроцентрали министър Трайков коментира, че всяка държава в ЕС избира как да направи своя енергиен микс и че България има много балансирана позиция по въпроса. „Можем да се откажем от ядрената енергетика, ако в България се заселят германци”, пошегува се Трайков.

Последвайте канала на

914 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини