Рибата в Черно море – все по-малко

  • 05 август 2016 07:42

  • 1680
  • 0
Рибата в Черно море – все по-малко
© Булфото

Едно от най-големите удоволствия на морската ваканция е прясната пържена риба. Тази година обаче само около една трета от рибата, продавана у нас, е българска. Дори в плажните заведения не всички сервират черноморски миди и риба, съобщава БНТ.

Клиентите държат на прясната риба, но не всички питат предварително какво ще им сервират.

Намаляването на рибата през последните години не засяга само Черно море, а е световен процес. Според специалистите засега в наши води като вид е изчезнала само черноморската скумрия, но и останалите намаляват.

Траленето на морското дъно за рапани също е фактор рибата постепенно да изчезва. Затова макар рибарите ни все още да хващат сафрид, част от него е внос. Ципурата и лавракът идват от Гърция, хекът и скумрията – от Норвегия, а пангасиусът – от Виетнам. В Черно море още ловят чернокоп, заргана и лефер. Особено търсен е калканът. България и Румъния спазват европейските квоти за улов, но те не важат за останалите четири черноморски държави и затова и той също намалява.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1680 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини