Разкриха незаконен улов на черноморска мида и риба

  • 11 август 2016 15:49

  • 1984
  • 0
Разкриха незаконен улов на черноморска мида и риба
© Булфото Архив

Незаконен улов на 1600 кг. черноморска мида и 47 кг. риба разкриха инспектори от Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури /ИАРА/ през последните седмици. На нарушителите са наложени санкции, а риболовните им уреди са иззети.

Служителите на сектор РК Бургас и служители на РДГП гр.Бургас са съставили три акта за установяване на административно нарушение за незаконен улов на 600 кг черноморска мида в района на квартал Крайморие в Бургас.
На път за каменната кариера в местността „Ченгене скеле“ е спрян за проверка автомобил, превозващ 1000 кг. черноморска мида без да притежава документи за произход и превоз. Автомобилът не е регистриран в ОДБХ. И в двата случая мидите са върнати обратно във водата.

В резултат на нощни проверки по язовирите са разкрити редица случаи на незаконен улов, а рибата е върната обратно във водата.
В хода на една от тези проверки в язовир „Александър Стамболийски“ инспектори на "РК" ИАРА Габрово,отдел"Централен Дунав"- Русе са открили 30 кг. незаконно уловена риба и иззели хрилни мрежи. Инспекторите на ИАРА и Зонално Жандармерийско управление - Кърджали са заловили и санкционирали двама нарушители, извършващи стопански риболов на язовир „Студен кладенец“ в местността „Средна Арда“. Иззети са 100 метра хрилни мрежи, а уловената в тях 17кг. бяла риба е дарена на Дом за медико-социални грижи за деца град Кърджали.

По сигнал инспектори от /ИАРА/ - гр.Пловдив извършиха проверка и на р.Стряма - с.Войнягово до рибовъдно стопанство "Бяла Река". При проверката са открити две лица с инициали Х.П. и С.Ц., които са ловяли риба със забранен риболовен уред - серкме. Едното от лицата Х.П. се е опитало да възпрепятства проверката и е започнало саморазправа със проверяващите органи от ИАРА "РК" Пловдив.
ИАРА ще продължи да упражнява строг контрол над язовирите с цел да предотврати опитите за незаконен улов.

Борислава Бибиновска
1984 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини