Кунева: Неоснователни са страховете, че с "двойка" на изпитите след 7 клас ще се влиза в е

  • 15 юли 2016 14:51

  • 1799
  • 0
Кунева: Неоснователни са страховете, че с "двойка" на изпитите след 7 клас ще се влиза в е
© Булфото

Абсолютно неоснователни са страховете, че с "двойка" на националното външно оценяване след седми клас ще се влиза в елитна езикова гимназия, заяви днес на пресконференция вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22.

Тя обясни, че ако един ученик изкара "двойка" на изпита след седми клас, или е болен, той трябва да продължи своето образование до 16 години. Нямаме отстъпление от това, което изисква Конституцията, и с точките си от изпита - 0 или например 10, при образуването на бала, този ученик ще има възможност да се класира в средно училище с професионални паралелки, каза министър Кунева. Тя отбеляза, че МОН не иска да има ранно отпадащи от училище ученици.

Вицепремиерът Кунева припомни, че досега след седми клас се кандидатстваше за профилирани гимназии, като учениците с "двойки" на националното външно оценяване не можеха да участват в класирането за тези гимназии и оставаха в училищата си до края на осми клас, ако са основни, а ако са средни училища - до 12-и клас. След осми клас учениците с "двойки" от външното оценяване в седми клас можеха обаче да кандидатстват в професионални или в други средни гимназии. Новият закон за училищното образование променя образователната структура и основно образование ще се завършва вече в седми клас и след него вече всички ученици ще кандидатстват, каза министър Кунева.
Тя отбеляза, че вече всички училища ще имат свой профил и затова ще има точкова система за оценяване, тъй като след седми клас всички ученици ще трябва да намерят място в училище. "Експертите считат след много проверки, че точковата система е най-справедлива", коментира вицепремиерът новия начин на оценяване след седми клас. Кунева добави, че това, което предлагат експертите, е в изпълнение на закона, а не нещо, което министерството е решило изведнъж рязко да промени, защото така му се струва най-добре.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1799 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини