84-годишна монахиня сама се бори да запази един от най-големите манастири у нас

  • 06 юли 2016 09:38

  • 7935
  • 2
84-годишна монахиня сама се бори да запази един от най-големите манастири у нас
©

84-годишна монахиня е последната пазителка на един от най-големите и стари храмове в страната. Майка Серафима от манастира „Света Богородица“ край Бургас живее в пълна мизерия, оцелява от подаяния и твърди, че от епархията и общината не ѝ помагат, съобщава БТВ.

За майка Серафима това е битката на живота ѝ – да опази вярата и своя дом. „Ще се борим. Този народ трябва да оцелее и молитвите да възлизат към Бог с чисто сърце“, казва тя. Възрастната жена подозира, че са намесени бизнес интереси.

Светата обител има 30 параклиса, църква, манастирска сграда, църковен магазин и хотелска част. Изградени са в последните 30 години с труда на монахинята и стотици доброволци. Самата тя живее в манастира от 35 години, последните 10 – сама. Манастирът е оставен без средства и служители. Милостиви хора ѝ носят храна, а жената е продала апартамента си, за да плаща тока и водата. Въпреки че храмът е затворен, десетки миряни идват на святото място. Възмутени са, че никой не поема отговорност за състоянието му.

Майка Серафима твърди, че общината и църквата не ѝ помагат, за да я пречупят, а за атрактивното място място вече имало бизнес план. От община Бургас посочват, че след наводнението през 2014 г. са помогнали с 12 хил. лв., вложени в труд и материали, и че бъдещето на манастира е в ръцете на Сливенската епархия.

„Има една вноска 300 лева, трябва да дам към Метрополията, но не мога да я платя“, казва майка Серафима. Така, вместо да чака помощ, тя се оказва длъжница.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7935 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Антон

2016.07.08 | 05:48

2
Унищожението на един народ... Ще унищожат и последното, което му остава вярата. ..... ...Но кажи какво да правя, кат си ме, майко, родила със сърце мъжко, юнашко, та сърце, майко, не трае да гледа турчин, че бесней над бащино ми огнище....
Везиева

2016.07.08 | 05:48

1
Как можем да помогнем?

Добави коментар

Водещи новини