Доналд Туск: Готови сме за развод с британците

  • 28 юни 2016 15:45

  • 3628
  • 2
Доналд Туск: Готови сме за развод с британците
© gettyimages

Ние сме готов за развод с Великобритания, каза председателят на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск, предаде Би Би Си.

Пристигайки на днешната среща на върха на държавниците от 28-те в Брюксел, полският политик заяви, че ЕС трябва да запази спокойствие относно очаквания до две години Брекзит (британското излизане от блока). "Европа е готова да започне бракоразводната процедура още днес, въпреки че нямаме ентусиазъм, както можете да си представите", каза още той. "Това не нашият най-мечтан сценарий", допълни Туск в столицата на Европа.

Бившият премиер във Варшава повтори за пореден път, че няма да има преговори за отношенията между Брюксел и Лондон, докато не започне да се прилага член 50 от Лисабонския договор от 2007 г. "Ние имаме план за действие. Но искам да подчертая много ясно. Няма да започнем преговори с Обединеното кралство, докато не получим сигнал от Лондон", каза още той.

Туск също предложи лидерите на ЕС да се съберат през септември в Братислава и да обсъдят Брекзита. Тогава Словакия ще е бъде ротационен председател на блока. Няколкото оставащи дотогава месеци ще позволи да се избегне прибързаното впускане в реформи, каза още гой. Президентът на ЕС допълни, че представители на Лондон няма да бъде поканени в Братислава, информира БТА.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3628 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
м даа

2016.06.28 | 23:04

2
А този поляк Туск, самите поляци го озгониха и гласуваха за ново управление. В ЕС са се събрали все бивши величия които нямат връзка с действителноста!

2016.06.28 | 18:23

1
РЕНЦИ Е МОШЕНИК

Добави коментар

Водещи новини