Изсякоха десетки дървета заради музикален фест в Смолянско

  • 12 юни 2016 13:37

  • 2321
  • 1
Изсякоха десетки дървета заради музикален фест в Смолянско
© БТВ

Десетки дървета са били отсечени, за да се осигури достъп до мястото, където се провежда музикален фест в смолянското село Полковник Серафимово. Местните хора смятат, че сечта е дело на англичани, които организират проявата, информира БТВ.

Пътят води към една от зоните, в която се провежда така нареченият от местните хора, „английски събор". От горското са категорични, че дърветата са отсечени незаконно.

„Гората, през която е прокаран пътят, е 35-годишна букова гора, с изчислено количество от отрязаната дървесина 1 куб.м. плътна дървесина, дърва. Без разрешение е изсечено, без разрешение е прокаран пътят", коментира Димитър Кьосев, заместник-директор на ДГС- Смолян.

Имотът, където се провежда съборът, беше заключен, а англичаните, които открихме там, признаха, че сечта е тяхно дело, но са категорични, че е направена с разрешение. На въпроса кой им го е дал, те казват: „Трябва да говорите с Лидия, тя работи с кмета, областния управител, общината".

Лидия обаче не пожела да се срещне с екип на телевизията заради ангажименти с организацията на събора. „Не може да направиш нещо, хората от цял свят да идват и да е нелегално, просто не е възможно", категорична беше тя.

По случая е образувано досъдебно производство.

„До момента разследването се води срещу неизвестен извършител, но процесуално-следствените действия водят до някакви насоки за откриване на извършителя”, каза районният прокурор на Смолян Георги Карпаров.

С оглед на ранния процесуален стадий той не пожела да коментира по-нататъшния ход на делото, за да не се бламира развитието му.

Санкцията, която се предвижда за незаконен добив на дървета, е до 6 години лишаване от свобода.

Последвайте канала на

Калина Христова
2321 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
321

2016.06.13 | 10:17

1
в североизточна България колкото си искат - толкова си секат

Добави коментар

Водещи новини