Откриха супербактерия край плажовете на Рио де Жанейро

  • 11 юни 2016 16:45

  • 14143
  • 0
Откриха супербактерия край плажовете на Рио де Жанейро
©

Учени от Федералния университет в Рио де Жанейро откриха устойчива на много видове антибиотици бактерия в крайбрежните води на града, предадоха Ройтерс и БТА.

Опасният микроорганизъм Klebsiella pneumoniae Carbapenemase е бил наблюдаван в близост до световноизвестните плажове Копакабана и Ипанема. Обикновено тази бактерия се среща в болнична среда.

Авторите на изследването са взели 10 проби от водите в близост до пет плажа на Рио де Жанейро в периода септември 2013 – септември 2014 г. Анализът на данните, който приключил през май тази година, показал, че бактерията присъства във всички образци. По мнението на учените този микроорганизъм не оказва незабавно въздействие върху организма на здравия човек, но при хора с отслабен имунитет може да предизвика заболявания на пикочните пътища и дихателната система и да доведе до смърт.

„Бактериите присъстват навсякъде, но броят на супербактериите в морето трябва да е равен на нула – коментира микробиологът Рафаел Дуарти, участвал в изследването. – Фактът, че те са били открити в близост до плажовете е сериозен проблем за здравеопазването!“

Последвайте канала на

Мая Йорданова
14143 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини