Захариева: Не е вярно, че е анализът на Прокуратурата е отменен (видео)

  • 01 юни 2016 16:15

  • 1423
  • 0
Захариева: Не е вярно, че е анализът на Прокуратурата е отменен (видео)
©

Анализът на Прокуратурата ще го има, не е вярно, че е отменен. Това каза пред журналисти министърът на правосъдието Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, по повод отложеното посещение на европейски експерти, които ще извършат независим анализ на дейността на Прокуратурата.

„Факт е, че от януари месец сме в преговори с тази служба, която е новосъздадена – Европейската служба за подкрепа на структурни реформи. Анализите, които искаме съвсем не са повърхностни, а напротив. Те са изключително много. За първи път ще се правят такива анализи от тази служба и отне доста време да се уточнят и детайлизират анализите, начинът, по който ще се правят и експертите, които ще ги правят”, посочи министър Захариева.

Тя припомни, че желанието на Министерство на правосъдието е тези анализи да бъдат задълбочени, обективни и да се основават на професионалното мнение на действащи прокурори. „Дори и в момента изпращаме резюмета на делата, които те са искали да погледнат”, подчерта правосъдният министър. Във връзка с отлагането на посещението, тя посочи: „Решението е взето от Европейската комисия. Не знам в кой ден, аз бях уведомена по телефона”. Министър Захариева обясни, че министерството е поискало при анализа да бъде обърнато и внимание на пречките пред независимостта на отделния прокурор. Тя призова да се не се спекулира с отлагането на анализа.

Припомняме: На 30-ти май прокурори от Великобритания, Германия, Испания и Холандия трябваше да пристигнат у нас, за да започнат интервюта с представители на различни организации, както и да прегледат нормативната уредба, с която работи Прокуратурата на Република България. Задачата на експертите е да съберат мнения за структурния и функционалния модел на държавното обвинение – йерархията, специализираните структури, интегритета, прозрачността и натовареността. Мисията трябваше да направи оценка на въздействието на промените в Закона за съдебната власт и проектите за промяна на Наказателно-процесуалния и Наказателния кодекс, както и на новия антикорупционен закон. Експертите трябваше да разгледат и работата на прокуратурата по няколко конкретни дела, но в деня на посещението от Министерство на правосъдието съобщиха, че Европейската комисия е преценила, че е по-добре мисията да бъде отложена с няколко седмици.

Последвайте канала на

Калина Христова
1423 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини