ПФ предлага преструктуриране на ДАЗД

  • 01 юни 2016 12:51

  • 1712
  • 1
ПФ предлага преструктуриране на ДАЗД
© Булфото

От Патриотичния фронт /ПФ/ предлагат обединение в един административен орган на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ и на отделите "Закрила на детето" към дирекциите "Социално подпомагане" на Агенцията за социално подпомагане /АСП/. Концепция за преструктуриране на органите за закрила на детето и хората с увреждания и за реформиране на законодателство беше представена днес на брифинг в парламента.

Наименованието на новия орган се предлага да бъде "Държавна агенция за децата, семейството, възрастните и хората с увреждания" и той да бъде на подчинение на Министерския съвет, обясни депутатът от ПФ Султанка Петрова. Тя посочи, че в АСП се предвижда да останат само функциите, свързани със социалните помощи и подпомагането по трудовото законодателство.

От ПФ предлагат още Агенцията за хората с увреждания да бъде закрита, защото с годините била доказала своята неефективност.
В процеса на преструктуриране на ДАЗД в нов административен орган се предвижда да се създадат дирекции "Грижа за детето", "Грижа за семейството", "Грижа за възрастните" и "Интеграция на хората с увреждания".

В момента в АСП работят 5790 души и това е време да се промени, коментира Петрова. При преструктурирането само от АСП ще бъдат спестени 80 млн. лева, които ще предложим да се дадат на нуждаещи се хора, добави тя. По думите й издръжката на новия административен орган за децата, семейството, възрастните и хората с увреждания може да бъде 18 млн. лева.

Предлагаме да се редуцира и съставът на Комисията за защита от дискриминация, каза Султанка Петрова. Тя посочи, че тази комисия не изпълнява своите функции и затова се предлага те да бъдат редуцирани до контролни, установителни и санкциониращи, а не да се изявява като съдебен орган. Предлагаме създаването на Специализиран граждански съд, добави Петрова.

От ПФ предвиждат промени в Закона за закрила на детето, Семейния кодекс, Гражданския процесуален кодекс и в Закона за защита от домашно насилие, както и създаване на Закон за психичното здраве.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1712 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.06.06 | 15:22

1
Специализиран граждански съд, редуциране Комисията за защита от дискриминация. Хихихихихихи добре добре

Добави коментар

Водещи новини