Зам.-главният прокурор поиска от Съдебния инспекторат да провери Софийския градски съд

  • 30 май 2016 13:31

  • 1347
  • 0
Зам.-главният прокурор поиска от Съдебния инспекторат да провери Софийския градски съд
© Булфото

Заради публикация, че срещу него е заведено дело, заместник-главният прокурор Борислав Сарафов поиска от Съдебния инспекторат да провери Софийския градски съд. Позицията на заместника на Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в беше разпространена от пресцентъра на Върховната касационна прокуратура.

Става дума за статия, озаглавена "Петък 13 на последния етаж в прокуратурата", публикувана в "Капитал". От нея става ясно, че разследващият полицай от ГДБОП Любомила Ценова го съди за 30 000 лева, заради заплахи към нея и нейна колежка по повод изключително нелогичните им действия по разследването за данъчни престъпления на лицата, свързани с фирма "Агромах". Заплахите били, че ще им образува дела, които можело и да не стигнат до съд, но щял да им бъде отнет допускът до класифицирана информация и така щели да останат без работа за две години.

Чрез пресцентъра на прокуратурата, Сарафов първо изразява учудване, че е научил за делото от медиите и затова се заканва да поиска отвод на съдиите от съответния съд, тъй като не можел да разчита на обективност и безпристрастност.

Сигналът до Инспектората на ВСС пък е да се установи как журналистът от "Капитал" е получил преди всички материали от съда - дали заради лоша организация при администрирането на делата в съда, или заради очевидна и явна недобросъвестност при изпълнение на служебните задължения, съобщава БНР.

В становището си заместник-главният прокурор се спира подробно на хронологията около делото "Агромах", работата на Людмила Цанова по него и задава въпроса - не се ли опитва да оправдае действията си, застраховайки се с делото срещу него и пише: "Моето, така и на колегите ми убеждение е, че е крайно време да бъде преустановена практиката да се провалят дела заради некадърно и недобросъвестно разследване. Докато подобни действия не се изкоренят, нито една "едра риба" няма да бъде вкарана в затвора, а сивата икономика ще продължи да задушава страната ни и да държи заплатите и пенсиите на обидно ниски нива".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1347 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини