Гонят от работа за хепатит

  • 30 май 2016 07:50

  • 2558
  • 0
Гонят от работа за хепатит
©

Болни от хепатит биват гонени от работа заради диагнозата си. Това разказаха пациентски организации на семинар, посветен на заболяването. Зарди риска да останат без препитание немалко пациенти молят лекуващите ги лекари да държат в тайна болестта им, сподеилха и медици, сблъсквали се с проблема, пише в. "Телеграф".

У нас все още има огромни предрасъдаци спрямо болните от хепатит, независимо за коя от формите му става въпрос, посочиха представители на сдружение "ХепАктив". От там разказаха за случаи, при които хора, диагностицирани с болестта, са били уволнявани, само защото са съобщавали на шефовете си за нея. Сред фрапантните примери е бил този на служителка във фирма, която след като е узнала, че колежката й е с хепатит, изрично поискала от началника си да я уволни, защото щяла да се зарази от клавиатурата, която болната докосвала. Друг пациент споделил как от отдел "Човешки ресурси" го уведомили, че ще скрият болничния му, за да не разбере никой от колегите за състоянието му.

Проучване сред работодатели показва, че цели 20% от тях са готови да покажат вратата на подчинените си, ако разберат, че те с болни от хепатит, допълниха от организацията.

Последвайте канала на

Novini.bg
2558 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини