Българин виновен за фаталния полет на Галина в Мексико

  • 28 ноември 2011 19:16

  • 9055
  • 2
Българин виновен за фаталния полет на Галина в Мексико
©

Мексиканският сенатор Хорхе Емилио Гонсалес поиска прокуратурата в страната му да разследва българина Калоян Валентинов Данчев за гибелта на сънародничката ни Галина Чанева.

Това съобщиха за “24 часа” от мексиканския в. “Реформа”. 25-годишната Галина от Карнобат падна от 19-ия етаж на луксозния комплекс “Емералд” в карибския курорт Канкун през нощта срещу 2 април 2011 г. Прокуратурата в щата Кинтана Роо отскоро разследва сенатора Хорхе Емилио Гонсалес, известен като Зеленото хлапе. Твърди се, че Галина загинала по време на купон в неговия апартамент.

Той категорично отрича жилището да е негово. Поне няколко свидетели обаче твърдят, че апартамент 19-В, където e станала трагедията, е негова собственост. Сред тях са и хора от оглавяваната доскоро от него Зелена екологична партия на Мексико (ПВЕМ). От “Реформа” твърдят, че това гласи и поверителен документ на охраната на “Емералд”. Името на Калоян Валентинов Данчев изникна още в началото на разследването. Сенаторът Гонсалес заяви, че фаталният апартамент е собственост на приятелите му Елисабет Диас Ортис и Роландо Елиас Висмайер, които го дават на въпросния Данчев срещу месечен наем от $ 6000. Той пък от своя страна го отдава на познати, за да си организират фиести.

Единственото, което се знае за мистериозния българин, е, че е на 36 г. и е управител на туристическия комплекс “Маян палас” в другия морски курорт Пуерто Пеняско. “Данчев сякаш се е изпарил, а в “Маян палас” нито отричат, нито потвърждават, че такъв човек е или е бил техен управител”, споделиха от в. “Реформа”.

В събота братът на Галина каза пред “24 часа”: “Никога не съм чувал това име. Не знам сестра ми да е имала познат Калоян Данчев.” Като свой коз обаче сенаторът Гонсалес показва писмо с дата 3 април 2011 г., подписано от Данчев. То гласи: “Довеждам до вашето знание, че на 2 април 2011 г. дадох под наем на приятели апартамент 19-В в “Емералд”, за да организират забава, на която, без да се знаят мотивите, една млада жена сложи край на живота си. Заради причинените притеснения на обитателите и на вас поднасям искрените си извинения.”

Почти никой обаче не вярва на Зеленото хлапе. Той бил известен като корумпиран политик в Мексико. Смята се, че Гонсалес ще насочи следствието по грешна следа. “Когато стана инцидентът, бях на международна конференция в Канкун. Имах възможност да разговарям с полицейските служители, с началника на участъка”, разкри преди дни вътрешният министър Цветан Цветанов.

Той пристигнал в Мексико ден след като Галина Чанева полетя от 19-ия етаж. “Тогава колегите работеха много активно за причините за този нещастен инцидент. Към настоящия момент нямам информация докъде е стигнало разследването. Запознах прокуратурата с материалите, които ми бяха предоставени тогава от Мексико.

Нека не коментирам нищо конкретно по този случай. Докато бях там, не бе изведена версия за трафик, но това беше 12 часа след инцидента. Не бих могъл към момента да се ангажирам с нещо конкретно”, допълни Цветанов. Както “24 часа” вече писа, има съдебна поръчка, изпратена от окръжната прокуратура в Бургас през ВКП до мексиканските власти. В нея се иска да бъдат изпратени всички материали по разследването за смъртта на българката. Тя все ощене е изпълнена.

Наблюдаващият прокурор Димо Маджаров потвърди пред репортер на “24 часа”, че име, подобно на появилото се в пресата - Калоян Данчев, се среща в разследването, но отказа да назове в каква връзка.

Сенаторът Хорхе Емилио Гонсалес има 4 апартамента в "Емералд" според мексиканския в. "Реформа". Политикът обаче твърди, че няма апартаменти в този комплекс. Галина падна от терасата на апартамент 19-В. Точно той и съседният 19-С са собственост на Гонсалес според вътрешен документ на управата на комплекса.

Така свидетелстват и обитатели на други жилища в "Емералд". Отгоре на всичко наскоро сенаторът съединил двата си апартамента, като съборил разделящата ги стена. А сега превръща фаталния 19-В в жилище тип пентхаус - с козирка с голяма градина. Апартаментите в "Емералд" са луксозни и всеки от тях струва по около 1,5 млн. долара. Ако твърденията за 4-те жилища се окажат верни, това означава, че Хорхе Емилио Гонсалес притежава имоти там за 6 млн. долара.

Знае се също, че в "Емералд" апартаменти имат и други млади съпартийци на Зеленото хлапе. Всички те обичали фиести с млади момичета. Гонсалес е на 39 г. и е един от най-богатите политици в Мексико. Известен е с прякора си Зеленото хлапе, а Зелената екологична партия на Мексико, която той доскоро оглавяваше, е такава само на книга.

Според в. "Реформа" Гонсалес е част от мафиотски клан, който живее недосегаем благодарение на коалицията на партията му с управляващата Институционно-революционна партия (ПРИ). Зеленото хлапе за първи път не е сенатор от десетилетие насам. Но на изборите догодина вече си осигури място в Сената, след като ПВЕМ се споразумя за предизборна коалиция с ПРИ. Зелената партия е основана през 1978 г. от Хорхе Гонсалес Торес - бащата на Хорхе Емилио Гонсалес.

Тогава Гонсалес-старши е служител на Министерството на селското стопанство, отговарящ за общинските земи. Притежава и фармацевтичната верига "Ел Феникс". Богатството на рода започва от Емилио Мартинес Маноту, дядо по майчина линия на Зеленото хлапе. Маноту бил сред най-богатите земевладелци в щата Тамаулипас и близък приятел с президентите Густаво Диас Ордас, Луис Ечеверия и Хосе Лопес Портийо. (Последният бе близък приятел с Тодор Живков - б.а)

Благодарение на този факт дядото заемал важни постове във властта, включително и секретар на президентството. Лакомията обаче му изяла главата. Маноту изпаднал в немилост и бил изхвърлен от политиката. Но докато бил близък с властта, успял да скрие милиони в швейцарски банки. През 80-те години дъщеря му Летисиясе омъжва за Хорхе Гонсалес Торес, драпащ за висшия партиен пост в столицата.

Всички помнят как бащата на Зеленото хлапе бил придружаван от помощник, който носел куфарче с пари. Всяка вечер било изпразвано в луксозни нощни клубове. Мечтата на Гонсалес-старши била да оглави ПРИ в столицата. Не постигнал целта си, той напуснал партиятаи решил да стане сенатор. Един ден Хорхе Гонсалес Торес се събудил като еколог. Започнал да предвожда екологични маршове. В тях участвали млади хора, които обаче смятали, че на Аляска живеят само пингвини.

В тази среда израснал и Зеленото хлапе. Научен на охолен живот, Хорхе Емилио Гонсалес също харчел баснословни суми по нощни клубове. През 2001 г. го избрали за лидер на зелените по предложение на бащата, който решил да се оттегли от политиката.

През 2004 г. Хорхе Емилио Гонсалес бил заснет как получава подкуп от 2 млн. долара. Молили го да помогне за закупуване на земи край Канкун, защитени заради уникалната флора и фауна. Там трябвало да бъдат вдигнати луксозни хотели Така и станало. Зелената партия на Гонсалес управлявала община Бенито Хуарес, където се намирали земите. А видеоклипът бил забравен.

Зеленото хлапе е близък приятел с Роберто Борхе - губернатор на щата Кинтана Роо, който бързо покрил работата и повлиял разследването да бъде прекратено. Година по-късно под натиск на Зелената партия доминираният от ПРИ конгрес в Мексико приема закон, даващ облекчения на производителите на лекарствени заместители за сметка на фармацевтичните продукти. Един от главните архитекти е Зеленото хлапе. По случайност чичо му Виктор Гонсалес Торес е основател и собственик на "Фармасиас симиларес" - главната верига в Мексико за производство на споменатите заместители.

Последвайте канала на

Novini.bg
9055 2

Коментари 2

Добави коментар
lynx

2013.10.31 | 18:25

2
Ей некадърници, така ли се пише статия? Заглавие за инцидент и започва с него, но в един момент всичко това се изпарява и се превръща в една не къса история с политически насоки и нищо повече за инцидента. Силно се възмущавам от това на какво приличате.
Ivan

2013.10.31 | 18:25

1
Dali shte moje niakoga naroda da napravi taka, che golemcite da sprat da kradat i da ubivat, a naroda da ne mizerstva za tiahna smetka?

Добави коментар

Водещи новини