Внесоха обвинението срещу губернатора на Кюстендил

  • 28 ноември 2011 17:25

  • 1027
  • 0
Внесоха обвинението срещу губернатора на Кюстендил
©

Окръжна прокуратура в Кюстендил внесе в съда и публикува на сайта си обвинителен акт срещу областния управител Любомир Анчев за превишаване на правомощията с цел облага другиму, от което са могли да последват значителни вредни последствия за бюджета. От обвинението конкретизират, че престъплението е по чл.282 ал.2 и по чл.26 ал.1 от НК.

Ако вината му бъде доказана, губернатора го грозят от 1 до 8 години затвор. От 3 месеца на Анчев е наложена марка "подписка" и забрана да напуска страната. Областният шеф отказва всякакви коментари по повод досъдебното производство, водено срещу него, и не вдига мобилния си телефон.

Предварителното разследване установило, че Анчев е надвишил правата си - с устни разпореждания, писма и заповеди е изземвал правомощия и функции на кмета на общината, дори и на експертни лица при усвояване на средствата и по възстановителните дейности на обекти, сринати при поройните наводнения по коритото на река Бистрица през ноември 2009-а.

Тогава водата събори част от два моста при селата Гърляно и Ръсово, а напълно бе съборен мостът при с.Николичевци. Областният е предприел действия и намеси "с цел да набави за другиго /за "Консорциум за инженерингови проекти и строителство" ДЗЗД, в който влизат софийското "Люко-К" ООД и "Стройпроект" ООД от Силистра - б. а./, облага за 486 530,79 лв.

Министерският съвет отпуснал тогава за възстановяване на щетите по коритото на Бистрица от участъка Гърляно до с. Ябълково 1 707 480 лв. целево в бюджета на община Кюстендил. Според кмета на града Петър Паунов стойността на извършената ремонтна дейност била завишена от фирмите изпълнители под покровителството на областния с близо половин милион лева. И на него му бил оказван натиск да подпише "завишения договор".

Последвайте канала на

Novini.bg
1027 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини