Стивън Хокинг и руски милиардер ще търсят живот във Вселената

  • 13 април 2016 14:25

  • 3976
  • 6
Стивън Хокинг и руски милиардер ще търсят живот във Вселената
©

Стивън ХокингСтивън Хокинг Професор Стивън Уилям Хокинг (на английски: Stephen William Hawking) е английски физик. До 2009 г. е Лукасов и руският милиардер Юри Милнър обявиха започването на нова инициатива за изследване на космоса, съобщават Ройтерс и БТА.

Милнър обяви, че ще финансира със 100 милиона долара инициатива за изследване на космоса с хиляди миниатюрни космически апарати, които да стигнат до най-близката ни звездна система Алфа Кентавър и да изпратят оттам снимки.

При успех учените ще разберат дали в системата Алфа Кентавър, която е на 25 трилиона мили от нас, може да има приличаща на Земята планета, подходяща за живот.

Разработването на проекта Breakthrough Starshot обаче може да отнеме години и гаранция за успех няма.

Съобщението за новия проект беше направено съвместно със Стивън ХокингСтивън Хокинг Професор Стивън Уилям Хокинг (на английски: Stephen William Hawking) е английски физик. До 2009 г. е Лукасов.

Проектът предвижда да бъдат изпратени малки космически апарати, задвижвани от светлината, които да бъдат оборудвани с камери и комуникационна система. Тези апарати трябва да летят със скорост 20 процента от скоростта на светилната - хиляди пъти по-бързо от сегашните космически апарати.

Концепцията е да бъде изстрелян на орбита един по-голям космически апарат, на който да са натоварени хиляди наноапарати. След това те ще бъдат изстрелвани един по един и ще трябва да издържат 20 години пътуване в междузвездното пространство.

Ако успеят да стигнат до Алфа Кентавър и направят снимки, изпращането им до Земята ще отнеме още четири години.

Юри Милнър е известен с прозорливите си инвестиции, например в социалната мрежа Фейсбук и китайската компания за смартфони Xiaomi.

Последвайте канала на

Novini.bg
3976 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Момо

2016.06.04 | 22:40

6
Абе тея лудили са...............света тъне в мизерия , хората гладни жадни с тея пари всички ще живеят добре. тотална олигофрения са тея паричковци.......
руски едър капитал:

2016.04.15 | 10:53

2
Който го е докарал света до мизерия и глад той да го спасява! Русия колонии в Африка, Арабия и двете Америки е нямала още така, че там някой ако е гладен или безправен да се обърне към негъра във Вашингтон за помощ!:)))
AJ4A

2016.06.04 | 22:40

5
То в България няма живот те във Вселената търсят руска пияна работа!
bai_xoi

2016.04.19 | 22:35

4
бай-хой-хокинг си намерел нова касичка.. със пияната руска кратуна ще търсели живот в космоса?!?! няма един калашник да ви нареди някой един до друг.
каката на баткото

2016.04.14 | 10:17

1
а що не идат до Чикаго -доста по-евтино ще е !!!

2016.04.15 | 10:53

3
В Детройт нещо живота не бил много добър вика ли на града световна столица на бездомниците там да потърсят живот в англо саксонският райх нео либералите е'баха мамата на света!

Добави коментар

Водещи новини